En upassende jobb for en kvinne av P.D.James

Kun 22 år arver Cordelia Gray et detektivbyrå, hennes første sak blir å etterforske unge Mark Challender sin død. Hans far, en velstående vitenskapsmann, ønsker å vite hvorfor han tok livet av seg. Mark hadde forlatt sine studier og jobbet som gartner da valgte å ta sitt eget liv.

Cordelia Gray tar saken og drar for å finne ut av hva som egentlig har skjedd. Snart er hun overbevist om at Mark ble drept, men hvem har noe å skjule?

Ah, dette var noen annet enn trauste Dalgliesh! Misforstå meg riktig,  Dalgliesh er dyktig og med han kommer alltid løsningen av et imponerende mysterium. Men litt kjedelig er han  om sant skal sies, samt så utrolig riktig. Gray, derimot, hun er det fart og fres i. Som ansatt i eget selskap trenger hun ikke ta de samme hensyn som Dalgliesh, hun er sin egen herre, unnskyld dame.

Stilen i En upassende jobb for en kvinne er derfor mye lettere og mer humoristisk enn romanene om Daligliesh, uten at P.D.James er mindre skarp i sine observasjoner. Jeg liker så veldig godt hvordan hun setter den formelt uskolerte Gray opp mot Mark sine venner som studerer ved Cambridge.

enupassendejobbforenkvinne

Sier det en gang til – jeg digger dette omslaget!

P.D. James ha aldri  lagt skjul på at en av hennes favoritter innen litteraturen er Jane Austen og at Austen har vært (er) en stor inspirasjon for henne. Jeg synes dette kommer veldig godt frem i En upassende jobb for en kvinne. Cordelia Gray er ung OG kvinne, to ulemper når det er snakk om en jobb som er forbeholdt menn. Romanen inneholder noen bitende beskrivelser av kvinners plass i samfunnet. Og kanskje kunne avsnittet nedenfor vært hentet fra en av Austen sin romaner…

«Isabelle er så følsom, Hun er ikke så tøff som du er». Cordelia tenkte med seg selv at alle vakre kvinner er tøffe – hvordan skulle de ellers overleve? – og at Isabelle sikkert var av like solid materiale som hun selv. Men det var intet å vinne på å knuse Hugos illusjoner. Skjønnhet var skjør, sårbar, tander og lett å ødelegge. Isabelles følsomhet måtte man ta hensyn til, hun måtte beskyttes. Tøffingene kunne kunne alltids ta vare på seg selv.

Tommelen opp! Nå må jeg ut og jakte på den andre boka med Gray som detektiv, Dødsmerket.

——
Boka er kjøpt selv.

Reklame

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s