Plan D av Simon Urban

Berlin 2011:En delt by.
Et uidentifisert lik.
En detektiv som må finne en morder
– og sikre DDRs fremtid.

Jeg ble så nysgjerrig da jeg leste disse korte setningene om romanen Plan D at jeg bare måtte lese den! Hva om DDR fortsatt eksisterte, hvordan ville samfunnet på andre siden av Berlinmuren være? Med eller uten dagens teknologi? Og ikke minst, et av de første spørsmålene mine som dukket opp da jeg leste om Plan D – ville jeg tro på debutanten Simon Urban sitt «nye» DDR?

plan dÅret er altså 2011 og Øst-Tyskland lever, om enn ikke i beste velgående. Etter at grensene ble åpnet i 1989 dro over 1,5 millioner mennesker over til vesten. For å hindre masseflukt bestemte lederne i øst seg derfor for å stenge grensene – og DDR gjenoppstod. Noe er endret, de hemmelig tjenestene må holde enn litt mer menneskelig profil, men innbyggerne i DDR er fortsatt avsondret fra vesten.

En eldre mann blir funnet myrdet og hans skolisser er knyttet sammen, et gammelt symbol fra en tid da Stasi henrettet sine egne. Saken er betent, DDR er i vitale gassforhandlinger med blant annet Vest-Tyskland og det hele kan falle sammen om det faktisk er Stasi som har myrdet denne mannen.

Etterforskeren som blir satt på saken, og bokens hovedperson, er Martin Wegener. Han er en skilt mann og hans kone, den vakre Katarina jobber beleilig nok i gassmaktens sentrum. Martin er ikke helt ferdig med å rote det til med Katarina, hun er til stadighet hovedpersonen i hans fantasier. For å komplisere etterforskningen ytterligere må Wegener forholde seg til kollegaer fra Vest-Tyskland som skal påse at det sannheten kommer frem.

Etter hvert som etterforskningen avdekker hvem som er blitt myrdet blir saken mer og mer politisk- og det er også denne romanen. Urban er ikke snill med hverken Øst- eller Vest-Tyskland, både sosialismen og kapitalismen får gjennomgå.

Deler av boka har elementer av en tradisjonell krim, men stilen i boka er høyst varierende og er av og til litt krevende for leseren. Kort sagt veksles det mellom en mer nøktern stil hvor etterforskningen skrider fremover og vi blir kjent med Wegener og de rundt han. Ganske så typisk for sjangeren, men også uvanlig velskrevet. Av og til tar vi turen inn i Wegener sitt hodet, hans fantasi og tankestrøm. Disse delene er litt mer «masende» og dermed litt mer utfordrende å lese, men det er også de som gjør at boka går fra å være leseverdig til å være meget leseverdig. Jeg synes det er få som klarer å  beskrive slike «tankestrømmer» godt, når forfattere skal beskrive hva personene tenker blir det ofte for monotont og statisk til at det blir realistisk. Utfordringen som leser blir å hele tiden skille ut hva som faktisk har skjedd og hva som bare skjer i hodet til Wegener.

Romanen er full av referanser, til blant annet teknologi, mat og politikk. Jeg har ganske så gjennomsnittlig kjennskap til Tyskland og det gamle DDR så jeg brukte litt tid på å fundere over hva som finnes og hva Urban har diktet opp. Mye er naturligvis oppdiktet, selv et eget mobilmerke har de. Urban har diktet ett nytt univers i denne romanen, noe som vi sjelden opplever i krimsjangeren, men han står ikke tilbake for sine kollegaer i fantasyverden for å si det slik. Jeg opplever hans samfunnskildringer som veldig troverdige.

Plan D er en bok som er absolutt verd å lese. Jeg håper at vi får høre mer fra Simon Urban for det hadde vært litt kjedelig om at han hadde «aktivert» DDR i litteraturen og latt det bli med en bok. Her kan du forøvrige lese et intervju med forfatteren i Klassekampen.

———
Omtalen er basert på et leseeksemplar fra forlaget.

Reklame

11 tanker på “Plan D av Simon Urban

  1. Bra innlegg og bra tips! Jeg fikk Stasiland i julegave, og tenker at Plan D må være en naturlig bok å lese samtidig. Jeg har stor sans for romaner der man ikke klarer å skille mellom fakta og fiksjon. Da har forfatteren gjort en glimrende jobb. Og så liker jeg politiske «hva om?»-romaner, så lenge forfatteren er kunnskapsrik og intelligent nok til å gjennomføre det skikkelig.

  2. De gode gamle kalde, østtyske dager. Litt sjokkert over hvor gammeldags og avlegs det så ut med DDR, fikk meg til å føle at jeg har ramlet av tidstoget, hurtigtoget that is, ikke NSB -). Mannen var i Kina ifjor og kjørte sånn futuristisk framtidstog som går på magneter. Ubeskrivelig og sublimt var ord han brukte – eller det var det jeg oversatte, det han sa var mer i fucking awsome, ureal gata -). Synes denne boka hørtes spennende og slitsom ut på samme tid, men det er sikkert fordi jeg nettopp startet på siste Jussi og ikke vil tenke på annet.

    • Siste Jussi, ooo, blir spennende. For meg er det litt sånn vinn eller forsvinn, det må skje noe nå for at jeg skal henge med videre. Uansett, ja, det er en spennende, men også litt slitsomn men absolutt verd å lese.

  3. Veldig fin omtale! Jeg har snust på både denne boka og Stasiland (som Line nevner). Jeg liker innfallsvinkelen til Urban, at han velger et «nåtidig» DDR i stedet for å surfe på «Ostalgien!»

    • Ja det er virkelig en original innfallsvinkel! Forfatteren skal ha all mulig kred for dette prosjektet, det er slike bøker som gjør at det blir mangfold i litteraturen.

  4. Veldig kjekt at du har skrive omtale av akkurat denne boka. Eg har også lurt på om eg skal lese den, eller om den er for tung og traurig, men no står den på leselista. Mi forrige bok frå DDR-sjangeren var Uwe Tellmans «Tårnet»; sjølv om eg brukte lang tid, gjorde den eit stort inntrykk. Og så kan «Stasiland» anbefalast på det varmaste! 🙂

    • Tung og traurig vil jeg ikke har brukt om denne boka, selv om den ikke er lettlest heller. Jeg har aldri lest Tårnet, kun hørt om den og tror den er i en tyngre kategori. Stasiland notert på den superlange leselisten.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s