Jakten på julefølelsen: Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop

Jeg mangler julefølelsen. Med kun en uke igjen til jul føler jeg at noe mangler. Hvor har det blitt av julefølelsen? Jeg ser ut av vinduet, men ser kun regn og vind. Jeg kjenner jeg savner den stabile snøen på Østlandet, snøen jeg alltid forbanna da jeg beveget meg utendørs.

Så jeg tyr til sterkere remedier. En obligatorisk julefilm er Love Actually, den ble sett i går, men den hjalp ikke. I stedet ble jeg opphengt i ideen om en oppfølger, hvordan går det med alle sammen 10 år etter? Life Actually kunne vært et fint navn og la nå i det minste Sarah og Karl få en sjanse til. Men julestemningen altså, den var fortsatt borte.

christmasSå jeg tenkte jeg må prøve noe annet og en lydbok må jo være tingen. Jeg leta meg frem til noe som er enkelt og julete. Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop ble valgt og da jeg skulle begynne å høre fant jeg ut at dette var en frittstående oppfølger. Æsj, tenkte jeg, men heldigvis hadde forfatteren tenkt på slike som meg så hun ga oss et tre-minutters langt resyme fra den første boken om Rosie.

Rosie Hopkins er sykepleieren fra tjukkeste London som arvet en godisbutikk i en bitteliten engelsk landsby ved navn Lipton. Egentlig skulle butikken selges, men hun blir værende og blir samboer. I Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop nærmer det seg jul og Rosie får vite at hun får besøk av broren og hans familie som til vanlig bor i Australia. Mens hun forbereder seg til jul laver snøen ned og det skjer uventede ting.

Og det er omtrent så langt jeg har kommet, jeg har fått indikasjoner på at noe vil skje, men aner ikke hva. Boka er omtrent så lettlest og lettbeint som det hørest ut som, men den gir faktisk litt julestemning. Jeg tror det er snøen.

Snøen? Av og til lurer jeg på hvordan jeg kan være nostalgisk for stemninger jeg ikke nødvendigvis har vært i nærheten av å oppleve. Jeg tror vi kan telle på en hånd hvor mye snø vi hadde på julaften da jeg vokste opp. Og var det snø på julaften var det ikke sikkert den var der da vi våknet opp første juledag. Jeg elsker sånne vintage glansbilder med julenisser på men det jeg vokste opp med av julepynt var laget av glanspapir, doruller og piperensere. Og julenissene hadde gamle strikkegenserer og skoene til nabo’n.

Så jeg innser at jeg kanskje må bli litt realistisk med tanke på hva som skaper julestemning i virkeligheten. I bøkenes verden derimot, der kan man jo kose seg med snø, reinsdyr, levende lys på juletreet og engelsk fruktkake. Som jeg forøvrig ikke en gang liker…

Håper dere alle har noen fine adventsdager og husk – det er alltid litt tid for en bok.

7 tanker på “Jakten på julefølelsen: Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop

 1. Herlig, er det en bok til om Rosie? Det ante jeg faktisk ikke. Den første boken var min aller første leste bok i 2013. Det er nesten så jeg vil tro at den kan frambringe den gode førjulsstemningen selv om det ikke er en julehistorie. Egentlig vil jeg si les den først, men nå er du jo alt godt i gang med denne. Sjarmerende og søt, ikke noe tungt men et hyggelig avbrekk når man vil ha noe lett.

  • Ja! Til alt du skriver egentlig:-) Da jeg fant ut det var en bok før denne så prøvde jeg å finne den på audible, men fant den ikke så jeg tenkte skitt au og startet på denne. Forfatteren er såpass sympatisk at hun har et kort resyme i begynnelsen så jeg kjenenr hovedlinjene. Sjarmerende og søt, ja, men jeg liker stilen til forfatteren. Alt er ikke gull og glitter og jeg liker en del av karakterene selv om de ikke alle er sjarmerende!

 2. Dette høres ut som bøker jeg kan like. Min julestemning er faktisk på topp, men jeg har gått aktivt inn for det. To julenovellesamlinger er lest i skinnet av stearinlys. Lørdag var jeg på lørdagskafe på DnS og fikk masse flott sang og opplesing, mens i morgen er det prikken over i`en, årets julekonsert med et lokalt blandakor. Snø er heller ikke jeg vant med, så det går ikke an å vente på den for å få julestemning. Vi har 6-8 grader og regn hele uken 🙂

  • Jeg er enig i at man må være litt aktiv. Julekonsert var en tradisjon jeg hadde også, da jeg bodde hjemme og i den tiden jeg studerte og var hjemme hos foreldrene mine i jula. Da jeg gikk på skolen deltok jeg selv med korpset jeg spilte i. Det var alltid starten på jula, konsertene ble alltid avsluttet med Deilig er jorden og da var jula der:-) Nå har vi flytta så er her må vi jobbe litt med å finne disse fine julearrangenementene, det tar noen år å bygge opp tradisjoner. Samme vær her også, meldt regn fra 19 til 25.desember:-(

 3. Den stabile julesnøen på Østlandet? Særlig 😡
  Her, langt opp i Østerdalen (mer stabilt snødistrikt skal man tradisjonelt lete lenge etter) pøsregna det i går, så nå er det speilblankt overalt. Skiføret ble ødelagt, sparkføret forsvant, og julestemningen må man lete godt etter…
  Vi har fortsatt noen dager på oss, og vi gir vel ikke helt opp?

  • Trodde jeg svarte på denne i går, men svaret forsvant ute i cyberspacen:-)

   For meg som er oppvokst på Vestlandet er snøen på Østlandet ganske stabil, selv jeg skjønner at dere ler av det i Østerdalen altså:-) Jeg tror det er håp for dere, men her er det meldt regn fra og med i dag til 1.juledag og så langt er det ingen bevis på at værmeldingene ikke skal slå til for å si det sånn!

 4. Tilbaketråkk: «Litt trist matematikk, «Fasadefall, «Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shoop og «The Martian | «Hysj! Lesing pågår

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s