Hvordan organiserer DU dine bokhyller?

Jeg er her altså, selv om det er litt stille om dagen. Jeg jobber blant med å pakke ned innholdet i bokhyllene våre. Bokhyller, ble meg fortalt, er en utfordringen når man style en leilighet før salg. Jeg ville heller sagt at det var andre utfordringer med bokhyllene våre, for eksempel at vi har for få. Nåja, noen få bøker i de nederste hyllene kunne vi beholde. Om de var fargekoordinert med resten av stua…

Ellers tenker jeg masse på bokhyllene jeg skal ha i det nye huset. Endelig skal jeg få samlet hele boksamlingen min. Mye av det som jeg har fått og kjøpt før jeg flytta til Oslo for noen år siden står hjemme hos foreldrene. Jeg mistenker at de også er glad for at samlingen nå skal forenes.

Jeg funderer ganske mye på hvordan jeg organisere hyllene. Skal norske og engelske bøker blandes? Pocket og innbundne bøker, skal disse også stå sammen når de er av samme forfatter? Hva når samme forfatter har skrevet både romaner og sakprosa? Skal man ha egne hyller for krim? Eller skal forfattere kategoriseres etter land?

Jeg er usikker og lurer derfor på følgende – hvordan har du organisert dine bokhyller?

Hvordan vi har det nå har ikke akkurat vært noe eksempel, her bøker bare vært stablet i vilden sky. Her er noen eksempler som nok vil sette litt skrekk i dere som er bibliotekkarer eller opptatt av orden…

2013-06-08 08.12.29

Nåja, det er i det minste to russere der, tre om du teller guiden til Tretjakov. Og favorittserien!

2013-06-08 08.13.35

Blandet drops…

 

Er det noe rart jeg aldri finner den boka jeg skal ha?

Er det noe rart jeg aldri finner den boka jeg skal ha?

Reklame

24 tanker på “Hvordan organiserer DU dine bokhyller?

 1. Vi måtte også pakke ned masse bøker da vi skulle selge den forrige leiligheten. Jeg kan på en måte forstå hvorfor, men på den andre siden så vet jeg med meg selv at jeg hadde blitt veldig fornøyd dersom jeg kom på visning i en leilighet med velfylte bokhyller. Da hadde jeg for eksempel fått noen ideer til hvordan jeg selv evnt kunne arrangere bøkene mine dersom jeg endte opp med å kjøpe leiligheten ;-).
  Jeg ordner bøkene mine alfabetisk med innbundne og pocketbøker blandet. Innenfor hver bokstav arrangerer jeg bøkene etter sjanger. Jeg er en stor tilhenger av tetris – systemet for å få plass.
  Jeg har en plan om å orde bøkene hovedsakelig etter sjanger etterhvert 🙂

  • Hadde jeg kommet på visning der det var masse bøker så hadde jeg nok blitt stående ved bokhylla – og glemt å sjekke andre ting for å si det slik. Jeg elsker å se på bokhyllene til folk, det er bare digg.

   Tetris-systemet må til, i alle fall hos de fleste. Man må jo utnytte all mulig plass, noe annet ville jo ha vært dumt. Det er spennende å lese hvordan folk organiserer bokhyllene sine:-)

 2. Herregud, det er det endelige beviset på at eiendomsmeglere er sjelløse mennesker. Bøker kun i de nederste hyllene? Fargekoordinert?? Det er bare sørgelig. Stakkars mennesker.

  Jeg er tilfeldigvis i gang med å planlegge en gedigen omorganisering i boksamlingen min, så dette har jeg tenkt mye på i det siste. Jeg har bestemt meg for at bøker av samme forfatter skal stå samlet, uavhengig av sjanger og pocket/innbundet. Jeg kommer ikke til å gå for alfabetet, fordi jeg har samlingen fordelt over tre rom. Istedet kommer jeg til å samle klassikere på ett sted, krim et annet, nyere norsk litteratur, nyere oversatt, barn/ungdom osv. Jeg planlegger å organisere ut fra mine egne assosiasjoner, sånn at det er lettere å få øye på hvilke bøker jeg fremdeles mangler (hehe). Altså, for å bruke norsk litteratur som eksempel. Hvis jeg samler all norsk litteratur utgitt fra nittitallet fram til i dag på ett sted, kommer jeg til å vite hvor jeg skal lete etter Vigdis Hjorth, Matias Faldbakken og Erlend Loe. Jeg kommer OGSÅ til å oppdage at jeg ikke har en eneste bok av f.eks. Karl Ove Knausgård, og dette tomrommet kommer til å gnage på samvittigheten min helt til jeg tar affære og begynner å kjøpe bøker. Kall meg genial:-)

  • Skal sies at dette var stylisten sin ord, i dag er jo stylist med «i pakka» når man selger leilighet. Det skal jo ikke se ut som det bor noen her likssom….

   Jeg (vi) kommer nok også til å ha samlingen spredd over flere rom, så jeg tror ikke jeg kommer til å gå for alfabetisk. Kanskje vil jeg ha krim et sted og klassikere et annet. Vi får se. Jeg liker ideen din da om å se hull i sin egen samling – det er jo viktig. Genialt, faktisk;-) Nå har vi hatt egne hyller med bøker som skal leses, men det tror jeg ikke vi skal ha nå. Vi får se.

 3. Jeg forsøker å ordne bøkene mine etter sjanger og tema. Men etter hvert som stadig nye bokvenner har flyttet inn, har systemet sklidd ut.

 4. En gang i tiden hadde jeg system etter størrelse, tettpakkete tetrishyller der jeg kun fant fram etter hukommelse. Da jeg flyttet hit, havnet halvparten av bøkene i kasser på låven (yes vi her en slik, en rotten låve som kun skulle være et imidlertidigig oppholdsted men som nå er på tolvte året. Der mesteparten nå er oppspist av fukt og mus. De bøkene som ble med inn ble da ordnet etter forfattere, deretter halveis byttet etter størrelse slik at jeg kunne stappe inn bøker i hullene – ah, tetris igjen. Derimot havner nå ingen nye bøker inn i de få overfylte hyllene uten at de er lest. Uleste bøker har forrang over alt annen møblement. De ligger i stabler på bord, gulv og vinduskarmer og driver stort sett alle til vannvidd, og det er som du nevner plent umulig å vite hva man har og å finne ut hva man skal lese – man tager derfor bare det som ligger øverst.
  Jeg kjøper også som et resultat (på loppis selvsagt) stadig bøker jeg har fra før, og et typisk eksempel: Igår da jeg dekonstruerte hele 4 stabler for å lete etter ei Connelly bok som one-click-fingeren nesten hadde kjøpt, fant jeg også 3 eks av Nesbøs flaggermusmannen + den boka jeg nesten kjøpte. Det var en historie til skrekk og advarsel. Ordnung muss i aller høyeste grad sein, i nyhuset på Vestlandet.

  • Ordnung muss sein, ja, det er jeg enig i. Jeg hadde også en del bøker fra studentlivet i esker i en gammel badstubygning hjemme hos foreldrene mine og de måtte reddes fra å bli ødelagte. Noe jeg naturligvis gjorde et stort nummer ut av. Kontroll? Av og til tenker jeg at jeg burde registrere hele samlingen, feks på bokelskere, for å se hvor mange jeg har, men jeg gidder aldri. En dag da jeg får massevis av tid skal jeg gjøre det. Kanskje. Jeg vil også ha uleste bøker overalt (samboeren min vil kanskje si at det er overalt allerede), men jeg digger at bøker ligger rundt om i hele leiligheta. Det er liksom kosligere.

 5. Eg organiserer etter forfatter på til dømes Charles Dickens, Jo Nesbø og Agatha Christie (Christie er sjølvsagt organisert der igjen etter årstall og Poirot vs. Marple), men så samler eg på Penguin Deluxe og Penguin Essentials, og dei er organisert alfabetisk etter forfatters etternamn. I ei anna hylle står bøker som Harry Potter, Narnia og Twilight, medan kokebøker står i ei anna hylle. Ein dag når eg får betre plass skal barnebøkene og på plass i hyller, idag ligger dei i plastkasser på loftet.

  Eigedomsmeklare og bokhyller var sørgeleg å lese, det må då vere inspirerande å sjå bokhyller på visning og i prospektet. Når eg ser bilete av interiør i blader og liknande må eg alltid vri og vende på bladet for å sjå hvilke bøker eigaren har i hyllene. Bookshelfporn!

  Lykke til!

  • Ha ha, jeg gjør også. Snur og vender for å se hva slags bøker som er der. Av og til lurer jeg på om folk kjøper bøker som passer til interiøret?
   Jeg er forøvrig imponert over at du ordner Agatha Christie etter årstall, gurimalla, den tanken har jeg jo ikke tenkt en gang. Jeg har masse AC fra 90-tallet da forlaget trykte opp bøkene hennes på nytt. Nå er de jo ute på nytt med ny design.

   Nå skal jeg endelig å ha kokebøker på kjøkkenet. Jeg elsker kokebøker!

 6. Her i heimen har sambo sin egen svære hylle hvor 90% av bøkene hans er sci-fi og de er sortert etter forfatters FORnavn (ja, vi har hatt en liten diskusjon der…). De tre nederste hyllene er hans ikke-scifi. De er også sortert alfabetisk etter fornavn på forfatter. Alt uavhengig av pocket og innbundet. Veldig greit system, syns han. Mine bøker derimot… på én hyllevegg har jeg alle mine innbundne bøker som jeg kjøpte før jeg traff min sambo, mao før 2000. Disse er overhode ikke sortert, men jeg har utrolig nok et system i galskapen (som kun jeg forstår, men det er greit). Bøker innkjøpt OG LEST de siste 13 årene er imidlertid sirlig arkivert etter forfatters etternavn, pocket og innbundne om hverandre, i et hyllesystem på soverommet, litt tetris – men likevel pinlig systematisk. Så kommer de odde greiene mine… Jeg har ei firkantbokhylle stappet med bøker jeg fikk fra Line(s bibliotek). Jeg har fire firkantbokhyller ordnet etter forfatter med bøker som jeg kjøpte på salget i feb/mars fra min favorittbokhandel Gardum(Notabenekonkurs). Den har fått sin egen label «Et lite stykke Gardum» – ut av ren nostalgi. Så har jeg tre-fire firkantbokhyller med uleste bøker som er arkivert i hytt og gevær. Absolutt alle ferdigleste bøker havner i hovedsystemet på soverommet, uansett hvor de kommer fra. UNNTATT Gardum-bøkene. De skal for alltid være i en avdeling for seg. Ihvertfall til nostalgien har lagt seg og jeg ser litt mer praktisk på tingene igjen 🙂
  Men kjære vene – fargekoordinasjon?? Djiiizes…

  • Ha ha, organisert etter fornavn på forfatter var den beste organiseringen jeg har hørt om. Tror ikke den ville ha fungert her, husker ikke fornavn like godt som etternavn, men jeg liker vrien! Jeg likte alle disse odde stedene dine, du vet jo hvor du finner ting ikke sant.. Det er dette med leste kontra uleste bøker da som jeg sliter med. Bør de blandes, eller kanskje bør alle uleste stå sammen. Med da er det jo noen (kremt) bøker som aldri vil få stå sammen med sine egne? Og det er jo litt kjipt. Mange av klassikerne vil jo da havne i ulest hylla. Ja ja, det er sannelig ikke enkelt. Det er moro å lese hvordan folk har bøkene sine,

 7. Jøss, jeg har aldri tenkt over at det med bokhyllene har noe å si når en skal selge leiligheten, men bare noen få i nederste hylle høres kjedelig ut. Bokhyllene mine ser omtrent ut som dine, med bøkene stabler helt tilfeldig. Men – min far skal lage hyller til meg snart og da har jeg planer om å organisere bøkene etter forfatter i det minste.

   • Ja, ikke sant! Jeg gleder meg vilt, og bilder kommer. Strengt tatt har jeg presset bøkene inn i én bokhylle som er ekstremt overfylt pluss at jeg har noen få på loftet 🙂

 8. Eiendomsmeglere.. Fysj.

  Men joa, jeg har hatt et slags system basert på sjanger/tematikk/epoke (og i noen grad kjønn!), samt at jeg har satt alle utgivelsene til samme forfatter sammen og sortert dem kronologisk. Men.. Dette sklir ut grunnet plassmangel nå. Så; i min nye leilighet skal jeg ha bibiliotek og holde en så pinlig orden at den ville fått Deichmanske til å gispe av beundring! (Kanskje. Men først må jeg eller typen bli rik og ha råd til svært sted.)

  • Ja, det var der med plass da… Jeg tror det er det som er grunnen til at det ble så uorganisert, man må bare putte ting der det er litt ledig plass. Tematikk synes jeg kan være en fin organisering, men epoke blir nok litt for avansert for meg gitt.

 9. Herlig, her kan jeg forhåpentligvis finne noen triks til hvordan jeg selv kan gjøre det – ny leilighet i morgen og mange bøker skal inn på få kvadratmeter. Bokhylle må kjøpes og bøker sorteres. Kos, men vanskelig!

 10. Jeg om-organiserte nettopp bokhylla vår fodi jeg følte jeg ikke fant fram lenger. Nå står det delvis i kategorier, og blant det skjønnlitterære står det i hovedsak alfabetisk. Men så er det jo de store bøkene som ikke får plass ved siden av resten, samt bøkene man ikke helt vet hvor man vil ha. Dermed blir det jo også en «diverse-hylle», nederst til høye. Bunnslammet so to speak. Men ja, godt å ha det litt mer på stell. Snart er det nok dvd-hylla som står for tur. Om vi noen gang skal ha visning her tipper jeg at alle disse hyllene skal ut. Helt ut. Så får vi la de fjonge kokebøkene vi aldri har brukt pryde salsbildene … Evt skal jeg snike inn litt nattbord-lektyre 😉

  • He he, jeg nekta å ha en kokebok på kjøkkenet så det ble et grønnsaksfat istedet:-) Men jeg sneik inn ei coffe table bok på stuebordet da. DVD-samlingen må jo også organiseres, det har jeg jo ikke tenkt på før nå. De har jo også bare vært stablet oppå hverandre. Det viktigste er uansett at man finner frem selv og jeg må innrømme at jeg ikke alltid har gjort det nei.

 11. Tilbaketråkk: Biografisirkelen: Fortellingen om Michael Jackson – og hvordan et innlegg om ei bok blir til et innlegg om meg selv | Hysj! Lesing pågår

 12. Tilbaketråkk: Perler i en ellers tom bokhylle | Hysj! Lesing pågår

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s