Churchill og jeg, vi går ganske langt tilbake.
Jeg ble derfor veldig nysgjerrig på Jon Hustads biografi om Winston Churchill og tiden frem til første verdenskrig. Biografien kom ut nå i år (2014) og er utgitt på Schibsted.
Jon Hustad klarer gjennom 300 sider å holde min nysgjerrighet. Han er god på å beskrive det som alltid har fascinert meg – den adelige Winston Churchill – og den Winston Churchill som ofte stod på utsiden.
Winston Churchill ble født 20.november i 1874 på gigantiske Blenheim. Blenheim Palace ble gitt til John Churchill, den 1.hertugen av Marlborough. Det skortet derfor ikke på de riktige anene da Churchill kom til verden, selv om hans mor var en av mange rike amerikanske jenter som giftet seg med engelske adelige på andre halvdel av 1800-tallet.
Hans foreldre var fraværende, faren døde da Churchill var en ung mann. Faren hadde store problemer på slutten av sitt liv og så egentlig aldri sin sønn. Moren var ikke engasjert i hans barndom, men bistod Churchill med sitt utstrakte nettverk da han ble voksen. Chuchill hadde derfor ingen lykkelig barndom og fant seg heller ikke til rette på skolene han ble sendt til. Etter flere forsøk kom han inn på militærakademiet Sandhurst hvor han gjorde det bedre. Etter endt tid på Sandhurst var han i militæret, senere var an også journalist. Han var i India sammen med the 4th Queen’s Own Hussars, senere som journalist både på Cuba og i Sudan. Dog er det vel først og fremst hans flukt under Boerkrigen som gjorde han kjent.
Om denne flukten, ja egentlig om hele Churcills liv finnes det utall av historier og anekdoter om Churchill. Hustad gjør et godt stykke arbeid i å bekrefte eller avkrefte mange av historiene. Utfordringen med mange av disse historiene er at de gjør biografien litt stykket opp.
Dette gjelder spesielt de første kapitlene i biografien, som også er preget av veldig lange setninger. Ett eksempel er…. Frankrike hadde før krigen planlagt for en invasjon de ville ha, ikke for den som alle andre, inkludert Churchill, så komme, en tysk invasjon gjennom det nøytrale Belgia – det eneste landet Storbritannia faktisk hadde gitt en garanti om hjelp i tilfelle krig – Frankrike hadde nemlig bestyrket grensen mot Tyskland, en ikke mot Belgia.… (s9). Slike setninger synes jeg gjør teksten vanskelig å lese, jeg må hele tiden gå tilbake til begynnelsen av setningen for å se om jeg har skjønt hva jeg leser.
Ett av Hustads mål med biografien er også å gjøre oss norske lesere kjent med en spennende og avgjørende periode i verdenshistorien. Og her ligger nettopp også styrken i denne biografien. I den siste delen hvor fokuset er på både britisk politikk samtidig som man følger opptakten til første verdenskrig, synes jeg boka er både informativ og analytisk. Hustad plasserer Churchill godt inn i hans samtid og gir oss ett innblikk i hva som var med å forme Churchill som politiker. Kanskje er opptakten noe ensidig beskrevet, men når det gjelder hovedpersonen selv er Hustad god på å beskrive de mange sidene av han.
PS! Jeg kan ikke dy meg og avslutter med følgende sitat av Churchill – her tror jeg det kan være lærdom å hente for mange. Sitatet er fra 1930:
Never, never, never believe any war will be smooth and easy, or that anyone who embarks on the strange voyage can measure the tides and hurricanes he will encounter. The statesman who yields to war fever must realise that once the signal is given, he is no longer the master of policy but the slave of unforeseeable and uncontrollable events.
——-
Takk til forlaget for leseeksemplar.
Det hørtes ut som en fin biografi, samtidig som de lange setnngene virket litt avskrekkende 🙂 Sitatet til slutt må man bare ta til seg. Selv om det egentlig er flere politikere jeg vet om som burde ha hørt det! Et flott innlegg, og jeg skal skrive ned denne boken!
Ja, sitatet er veldig aktuelt tenker jeg. Han har forøvrig sagt veldig mye bra. Ja, det er en bra biografi som også prøver å fange litt av tiden som Churchill levde i.
Flott skrevet om biografien! Må si jeg vet veldig lite om mannen og burde vel strengt tatt da ha lest denne:)
Han var en fascinerende mann, jeg må innrømme at jeg liker veldig godt å lese om han.
Tilbaketråkk: Har du lyst til å lese noe norsk? 3 tips | Hysj! Lesing pågår