Love Letters from the Great War

great warAkkurat nå leser jeg kjærlighetsbrev.

Jeg kom over boka Love Letters from the Great War her om dagen. I helga fullførte jeg biografien Ung gigant som handler om Churchill og opptakten til 1. verdenskrig, og hva passet da bedre enn å fortsette med kjærlighetsbrev fra en horribel krig som tok altfor mange liv.

Boka er redigert av Mandy Kirkby og har et forord av Helen Dunham og er kort fortalt en samling av kjærlighetsbrev som er funnet i arkiver. Noen av brevene er rørende, andre desperate, andre er mindre høytidlige.

Dear Molly,

A Happy Christmas. I am sending this to my aunt to forward to you as I do not know the address. Please tell me your name as I have forgotten it.

Yours,
Dick

Ikke alle relasjoner var like solide, en soldat skriver til ei vennine han har kjent noen uker at han kanskje ikke er den eneste hun skriver til som er et sted i Frankrike. Andre har vært gift i mange år og hadde både kone og barn som ventet hjemme – og noen gikk glipp av store begivenheter i familien….

My darlig husband
A very special favour by the nurse. I may just write one sheet:
You will have had the wire by now. Your little daughter is a perfect darling exactly like you with black hair and blue eyes. She has such pretty little features, your mouth exactly. I do wish you could see us both. I have had her in bed with me all afternook as good as gold.
I am so happy, darling & feel very well.

Brevet avsnittet ovenfor er hentet fra er nesten uleselig, mottakeren hadde nok hatt det med seg hele tiden. Det ble funnet sammen med et avisutklipp som annonserte den nevnte fødselen.

Hvorfor lese en samling med kjærlighetsbrev fra 1.verdenskrig spør du kanskje. Jeg har alltid vært fascinert over brev – og det er spennende å se hva mennene i krig skrev hjem – og hva deres familie skrev til dem. Det gir også noen unikt innsikt i en soldatenes liv – og det er skremmende å se hvordan mange skjønte at de aldri ville komme hjem igjen.
——–
Boka som er omtalt er kjøpt selv.

 

Reklame

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s