Are You There God? It’s Me, Margaret av Judy Blume

Ungdomsklassiker fra 70-tallet som fortsatt er aktuell!

are you there godI 1970 kom forfatteren Judy Blume ut med ungdomsboken Are You There God? It’s Me, Margaret. Boka har stått på min leseliste lenge i forbindelse med leseprosjektet mitt som går ut på å lese klassisk barnelitteratur. Boka kommer stadig ut i nye opplag og har et tema alltid vil engasjere.

Margaret er nesten tolv da foreldrene bestemmer seg for å flytte ut av New York og til en forstad. Margaret er usikker på om det er fordi faren har lyst til å ha en plen å klippe, eller fordi moren trenger mer plass til sine kunstprosjekter eller om de begge hadde behov for å komme seg vekk fra Margaret sin farmor. Margaret får fort venner, men en ting skiller Margaret fra de andre barna i nabolaget. Hun er hverken kristen eller jødisk. Faren som kom fra et jødisk hjem og moren som kom fra et konservativt kristent hjem måtte rømme for å gifte seg og lar Margaret vokse opp uten religion. Den skal hun selv få velge når hun blir voksen.

«But if  you aren’t any religion, how are you going to know if you should join the Y or the Jewish Community Center?» Janie asked.

Tro- og identitetsutfordringen konkretiseres altså i hvilken fritidsklubb Margaret skal tilhøre. For vennene spiller det ingen rolle hvor Margaret tilhører, men i deres verden hører alle hjemme enten her eller der. Margaret vokser opp i et hjem der foreldrene mener at religion er noe som man velger selv, med besteforeldrene på den andre siden som mener at religion er noe man vokser opp med.

Margaret starter selv en slags reise for å finne sin religion, i spedd jakten sin første bh, sitt første kyss og sin første fest. Boka engasjerer og den engasjerer meg som forelder også. I dag ville ikke Margaret ha vært alene (i alle fall om hun hadde vokst opp i Norge), jeg har inntrykk av at flere og flere ikke vil ta valget om tro for barna. Men er det alltid riktig å ikke ta valg på vegne av barna? Boka gir naturligvis ingen svar, men gir et godt utgangspunkt for å tenke videre.

Engasjerende, undrende og litt fnisende, denne boka spiller på mange følelser. Språket er lett og konkret, her er ingen overflødige ord. Boka er på 150 sider med relativt stor skrift, kanskje en ypperlig bok for de som skal lese sin første bok på engelsk?

Anbefales!
——
Boka er kjøpt selv.

Reklame

2 tanker på “Are You There God? It’s Me, Margaret av Judy Blume

  1. Høres ut som en interessant bok som mange unge kan få utbytte av å lese. Selv er jeg en av dem som mener foreldre ikke bør ta slike valg på vegne av barna, men heller lære de om ulike religioner og la dem finne ut av det selv.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s