Agatha Christie og Poirot

Jeg har foretrukket Agatha Christies Poirot enten på TV eller i lydbokformat. Poirot og jeg har liksom aldri vært helt venner i tekstformat. I det siste har jeg derimot begynt å få (enda mer) sansen for Christie sine bøker. Hun hadde en helt utrolig evne til å få sagt veldig mye selv om hun aldri aldri skrev langt. Humoren, kjærlighetshistoriene og noen av de karikerte karakterene er fornøyelig lesestoff. Og så er det det faktum at jeg nesten aldri skjønner hvem som har gjort det. Myrdet noen altså.

death in the cloudJeg hadde bestemt meg for å lese Christie i påska, så jeg stod der svett på Ark avgang på Gardemoen med en unge på hånden, en annen som jaktet på prinsesser* og syk mann. Valget ble derfor noe tilfeldig. Death in the Clouds ble min påskelektyre.

Poirot er på vei fra Frankrike til England – i fly, bak han sitter en død passasjer. Hvem av passasjerene har myrdet damen? Poirot må selv etterforske saken når han selv står i fare for å bli tatt for å være morderen.

Plottet utvikler seg i kjent Agatha Christie stil. Det er derimot ett par andre sider ved boka som gjør boka lesverdig. Passasjerene er både engelske og franske og Christie nesten harselerer med fordommene til de respektive statsborgerne, det topper seg når Poirot blir anklaget for mord – fordi han er utlending! Innpåslitne og sensasjonslystne journalister er også med, ekslusive intervjuer er ikke ett nytt fenomen.

Både Poirot og Miss Marple er forkjempere for ung kjærlighet og Death in the Clouds er intet unntak. Begge to er jo vanligvis lysår foran alle andre med å forstå hva som skjer, også de som er forelsket.

Vel hjemme i påska ble jeg tilfeldig sittende og så på programmet Mitt liv som Poirot med David Suchet. Programmet gikk på NRK i anledning av de sendte de fire siste Poirot-filmene med Suchet i hovedrollen. Jeg har sett flere programmer med Suchet hvor han snakker om Poirot, men dette programmet var uvanlig interessant. Suchet fortalte flere ting om bøkene og hvordan han fant sin måte å være Poirot på. Vi fikk også høre hvordan Poirot oppstod. Christie hadde en dag sett en gruppe med belgiske flyktninger og der så hun en liten, mørkhåret mann og sannelig – der startet historien om Poirot. Programmet finnes på nett-tv frem til 19.mai – anbefales!

Jeg må innrømme at jeg ble litt ivrig etter å ha sett programmet. Jeg fikk lyst til å lese alle bøkene om Poirot i kronologisk rekkefølge. Ja, og så fikk jeg lyst til å kjøpe de alle sammen da. Naturligvis. Så får vi se om det blir mitt nye prosjekt. Må bare (kremt, host, hark) bli ferdig med noen av de andre leseprosjektene mine først.

God helg!
—————–
Boka nevnt i innlegget er altså kjøpt selv.
*Ark avgang visste seg å være ganske så herlig prinsessefri så det ble en lang jakt. Vi endte opp med en bok om livet på bondegården.

4 tanker på “Agatha Christie og Poirot

 1. Jeg tror aldri jeg blir lei av Poirot. Eller rettere sagt Agatha Christies univers. Har du en favoritt? Jeg har ikke de samme favorittene på norsk og engelsk. Litt rart kanskje?

  Boken du har lest synes jeg er spesiell. Jeg liker at den forteller om flyreiser på den tiden og som du selv sier, harselering med fordommer.

  Dersom du skal samle på dem vil jeg anbefale deg å forsøke å få tak i den røde skinninbundne serien til Aschehoug. Men den røykende forfatteren på ryggen. Uber-stilig og du har alt komplett 😉

  Ha en flott lørdag!

  • Ah, den er serien fra Aschoug er så fin, sikle, sikle… Om jeg noen gang kommer over den på et loppis eller antikvariat så kanskje;-)

   Tidligere har jeg alltid likt de stand alone-bøkene. Min ultimate favoritt er De kom til Bagdad. Den leser jeg ganske ofte, jeg liker den svært godt. Hvorfor spurte de ikke Evans? er også en favoritt, lenge siden jeg har lest den.

   Så for noen år siden begynte vi å høre Poirot som lydbok og det likte jeg godt. Jeg har aldri vært superbegeistret for han i bokform og heller foretrukket Miss Marple. Men nå likte jeg Poirot også:-) Faktisk første gang jeg har lest en hel Christie bok på engelsk, har prøvd en gang før men det fungerte ikke (kanskje 15 år siden). Ellers så var jeg veldig begeistret for de fem bøkene om Tommy og Tuppence og påsken (før jeg så Suchet på TV) funderte jeg på om jeg skulle de bøkene hvor de opptrer kronologis. Vi får se….

 2. Jeg har også Cristie-dilla. Har kjøpt en haug med lydbøker som jeg skal høre, deretter skal jeg lese alle bøkene av henne som jeg har stående ulest på hylla…

  • Spesielt Poirot fungerer så bra som lydbok, vi hørte en del av de for noen år siden. Det var en utfordring å finne en oppleser som klarte å høres ut som Poirot da, både samboeren min og jeg fniste litt av og til da jeg hørte de forskjellige skuespillerne, men det ødela heldigvis ikke så mye for selve høreopplevelsen.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s