Skriv i sanden av Marjun Kjelnæs

skriv i sanden.ashxTi ungdommer og ei helg. Marjun Kjelnæs har skrevet en roman hvor det starter uskyldig, men når lagene skrelles sitter vi igjen med uggen følelse over hvor vanskelig det kan være å bli voksen.

Ti liv, (minst) ti historier og ti opplevelser av samme helg. Noen er på samme fest, andre kjenner hverandre – på godt og vondt. De er der alle, ei som ser bestevennen stikke av med gutten hun liker, han som er forelsket i kompisen sin, han som stikker av fra en døende mor, hun som alltid involverer alle og ikke minst, jenta som prøver å forsvinne. Som ikke spiser og håper at ingen ser henne, som bare rett og slett ikke lenger vil være tilstede. Det er høres ut som Kjelnæs har skrevet en bok full klisjeer men det er så langt fra sannheten som man kan komme.

Historiene kretser rundt samme helg og som jeg skrev tidligere, det starter uskyldig. Hvem kjenner ikke igjen følelsene av å en krangel med en bestevenn eller det å vente på en sms eller telefon? Utover boka lærer vi mer, det er ikke slik vi skulle tro. Noen karakterer overrasker, jeg blir litt satt i en historie om en ung, troende og idealistisk jente. Kanskje er det aller vanskeligst å leve opp til sine egne idealer? Hva skjer med oss når vi svikter oss selv?

Jeg blir skremt av fraværet av voksne. Mange av disse ungdommene, jeg vil tro de er fra 15 – 16 år og oppover virker veldig alene. Noen foreldre er der, men for meg som leser virker de lite tilstede og de som kanskje klarer å fange opp at det er noen utfordringer makter ikke å ta tak i de.

Boka kom ut i 2010, Marjun Syderbø er færøysk og boka ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i fjor. Boka er ypperlig oversatt fra færøysk til nynorsk av Lars Moa. Språket er ikke direkte lett, men det er godt og må innrømme at utover boka satt jeg å trodde at jeg leste på originalspråket. Jeg tror nok det hadde med at jeg ikke leser så altfor mye på nynorsk.

Ungdomsroman. Jeg sier ungdomsroman. Ikke la merkelappen skremme deg fra å lese denne velskrevne og ettertenksomme romanen.

Anbefales!
——–
Boka er kjøpt selv.

Reklame

3 tanker på “Skriv i sanden av Marjun Kjelnæs

  1. Tilbaketråkk: Boken på vent: Skriv i sanden | Pias kulturkrok

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s