The Blessing av Nancy Mitford

the blessing

Kjære Nancy Mitford,

Det er ei stund siden sist jeg skrev til deg. Nå har jeg lest romanen din The Blessing og følte det var på tiden å ta frem penn og papir. Så her jeg igjen – jeg vet liksom ikke helt hvilken vei jeg skal bøye meg.

The Blessing har ligget i bokhylla og godgjort seg ei stund. Og nå er jeg faktisk litt trist, trist fordi jeg nå ikke har denne leseopplevelsen til gode. Det er godt jeg har flere bøker av deg liggende her hjemme selv om jeg tror det blir vanskelig å toppe denne.

Jeg synes måten du stiller deg litt på sidelinjen og ser på det anglo-franske vennskapsforholdet i The Blessing er utrolig god. Når naïve Grace flytter til hjemlandet med sin franske ektemann, aristokraten Charles-Edouard, får du frem forskjellene mellom Frankrike og England. Ja ikke bare forskjellene, men også likhetene – og ikke minst fordommene. Veldig moro blir det når du blander inn amerikanerne. Jeg tror ikke jeg har tar mye feil når jeg tenker at du har fått mye inspirasjon av å se rundt deg. Både i London men også senere når du bodde i Paris.

Da jeg leste The Blessing måtte jeg stadig ta meg i å tenke på at handlingen egentlig var satt 50 år før du skrev den. Historien om Grace, Charles-Eduoard og deres blessing, sønnen Sigi, er en tidløs beskrivelse av det aristokratiske liv. Ja, om man ser bort fra amerikanernes frykt for russiske kommunister som gjør at man husker at handlingen er satt i mer moderne tider.

I samfunnslag hvor personers hovedaktivitet er å holde på sin plass, og kanskje klatre litt lenger opp, uten å ha en (tradisjonell) jobb vil det bli mye drama. Av og til har jeg lyst til å le litt av karakterene dine, for jeg må innrømme at du ikke alltid lager karakter man får lyst til å trykke til sitt bryst. Noen er vittige, andre stokkdumme eller fordomsfulle, men likevel så blir det aldri for mye. Du får frem at tross alt handler de slik de tror er best – og det er vel noe vi alle gjør?

Jeg bøyer meg altså, i vinden, i støvet og i hatten, for nok en strålende roman fra din penn. Du skal forøvrig ikke se bort i fra at du hører fra meg igjen.

Vennlig hilsen
Karin
——–
Boka er kjøpt selv. Jeg har også skrevet om romanene Wigs on Green, Pursuit of Love, Love in a Cold Climate, Don’t tell Alfred, brevsamlingen The Bookshop av 10 Curzon Street og biografien Nancy Mitford av Selina Hastings. Ja jeg er fan. Og jeg skrev på den forrige bloggen min at om du ikke har lest noe av Nancy Mitford bør du skjerpe deg og det mener jeg enda. Virkelig.

4 tanker på “The Blessing av Nancy Mitford

 1. Jeg tar det til meg og lover å skjerpe meg! Vurderer å begynne med Pursuit of Love. Jeg innser at du har forsøkt å få resten av landet med på laget en god stund, men hvis du venter litt med å skrive til henne på ny så kan du i det minste få hilse fra meg også.

  En som skrev en omtale på Goodreads mente at Mitford minner om Wodehouse bare at hun er 1000 ganger morsommere. Jeg innser at denne personen gjerne ikke er fan av Wodehouse, men dine gjentatte anbefalinger og den sammenligningen har gjort bøkene hennes ganske uimotståelige for meg. Dessuten blir det spennende å lese denne typen bøker med en mer politisk undertone. Wodehouse var jo fullstendig apolitisk.

  Her har du et strålende eksempel på hvorfor du bør fortsette å blogge. Hvilke andre norske bokbloggere ville funnet på å skrive brev til Nancy Mitford, eller i det hele tatt å lese bøkene hennes uten din anbefaling? Neppe mange..

  • Ja, les:-) Start gjerne med trilogien, de bøkene er kronologiske og er best å lese i rekkefølge. Ellers så synes jeg at denne (The Blessing) var særdeles bra, jeg likte det politiske aspektet selv om det ikke tar mye plass. Det er tross alt, som flere av hennes bøker, en bok om sladder.

   Jeg vet om minst to som har plukket opp mine anbefalinger av Mitford og lest en bok og de har også vært særdeles begeistret. Det gleder mitt hjerte:-)

   Jeg driver og funderer på om jeg skal lese Wodehouse, jeg har jo sagt det før at jeg skal og fant jo to utgaver på loppis for noen år tilbake. Jeg er litt skeptisk, men fordi britisk humor kan slå begge veier for meg.

 2. Du kan regne med tre som har lest Mitford på din befaling. Me too. Jeg leste Pursuit of Love (er det den heter?) og ble svært begeistret. Skal selvfølgelig lese alle de andre også. Akkurat hva jeg liker – sladder – i elegant innpakning (among andre ting -).

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s