Mansfield Park av Jane Austen

Jeg har lyttet meg gjennom nesten 15 timer med romanen Mansfield Park av Jane Austen. Som alltid er det en leseglede å tilbringe tid med Austen sine verk, men jeg må innrømme jeg ikke er helt overbevist om at jeg forstår hva og hvor hun ville med historien om Fanny Price.

mansfield park

Denne engelske lydbokutgaven er lest av Frances Barber. Jeg likte innlevelsen, men personene var veldig karikerte. Av klassikere som dette finnes det alltid flere alternativer så sjekk om du eventuelt skal kjøpe lydfila på audible.co.uk

Ti år gammel blir Fanny Price sendt til tanten og onkelen for å bo der. Lady Bertram, Fannys tante, har gjort et betraktelig bedre giftemål enn søsteren og tar nå til seg Fanny for å hjelpe. På Mansfield Park bor Fanny sammen med Lady Bertram og Sir Thomas og deres fire barn som alle er eldre enn henne. De er ikke direkte slemme mot Fanny, men de passer på at hun alltid vet at hun ikke er en av dem. Den yngste broren i familien Edmund er den som tar seg av henne og deres vennskap er bokas røde tråd.

Åtte år senere er hele familien opptatt av giftemål og det sosiale liv, men Fanny har allerede skjønt at for henne finnes det bare en mann og det er søskenbarnet Edmund. Dessverre er han mest interessert i Mary Crawford som er på besøk i nabolaget.

Jeg stopper der. Mansfield Park er en innholdsrik roman, det skjer mye hele veien. Selv om rød tråd er Fanny og hennes følelser for Edmund, synes jeg at det er noen episoder og dialoger og noen av karakterene som er høydepunktene i boka, ikke boka eller historien i sin helthet.

Mrs. Norris er Lady Betrams søster og dermed også Fannys tante. Hun er nært knyttet til familien Betram og har mer enn et ord med i husholdningen. Hun er spiss, egoistisk (selv om hun mener hun aldri gjør noe for seg selv) og har svært bestemte meninger om Fannys oppdragelse og oppførsel. I hennes øyne må Fanny være svært takknemlig for at hun i det hele tatt får puste den samme luften som Betramsfamilien. Mrs. Norris søster er altså den pene, men svært bedagelige anlagte Lady Bertram. Hun er kun interessert i velstående og vakre mennesker og gjør som mannen eller søstren sier. Når Fanny utover i boka blir kurtisert av Mary Crawfords bror kommer hun med uttalelsen «what a beautiful familiy we are». Ja, for sannelig var ikke Fanny vakker også, det måtte bare en velstående beiler til for at de skulle se det. Mary Crawford er selve motstykket til den uskyldige Fanny. Samtidig ser vi at det bor mer i Fanny enn vi kanskje ville ha trodd, hun hadde mot til å si nei Henry Crawford flere ganger. Hun ser hans negative sider, mens de andre ser kun sjarmen og pengene.

Romanen viser så godt hvordan de privilegerte jobbet kontinuerlig med å holde de under seg på plass. Det både var og sikkert er hardt arbeid å utmerke seg sosialt. Mansfield Park viser så godt at det ikke alltid var lidenskap og kjærlighet som veide tyngst når giftemål skulle inngås, penger og posisjoner var også tunge faktorer. Fannys mor giftet seg hverken til den ene eller andre p’en og hennes liv ble ikke enkelt får vi vite.

Neste roman i Jane Austen-prosjektet mitt tror jeg må bli Emma. Jeg hadde tenkt å lese den, men jeg merker at romanene fungerer veldig godt i lydbokformat. Jeg koser meg godt med den ironiske stilen, karikerte personene og relasjonene.
——-
Lydboka er kjøpt selv.

6 tanker på “Mansfield Park av Jane Austen

 1. Jeg har faktisk aldri tenkt tanken å høre Jane på lyd. Innser nå at det må være fantastisk – med de rette oppleserne. De norske begynner man å få god kontroll på – av erfaring, men de engelske er foreløpig hit or miss or gudbenådete. Han jeg hører på nå (Midnights Children) er av sistnevnte type. Fantastisk. Persuasion er neste Jane ut for meg – på brett – det er vel den eneste jeg ikke har lest.

  • Jepp, alltid forutsetning om de riktige oppleserne. Jeg merker at klassikere ofte gjør seg som lydbok, jeg undrer på hvorfor. Persuasion er min favoritt, gled deg! Jeg hører forøvrig altfor lite på norske lydbøker til å ha noen særlig formeninger, bortsett fra at ingen kan være Poirot – det har jeg erfart!

 2. Eg skal gjenlese Mansfield Park i løpet av året, men som deg så forstår eg ikkje heilt kva Jane Austen ville med Fanny Price. Ho er eit godhjerta menneske som eg har stor fascinasjon for, og eg har aldri likt boka noko særleg. Filmen frå 1999 med Frances O’Connor og Jonny Lee Miller derimot er herlig, og eg syns Fanny biter i frå seg;-)

  Eg har ikkje høyrt Jane Austen i lydformat, men eg trur det er fordi eg har god tilgang til bøkene. Men med den rette opplesaren blir alle bøker bra i lydformat;-)

  • Jeg har noen enkelt bøker, men planlegger nå å kjøpe alle sammen på nytt i en eller annen form. Sikler på noen av de fine designversjonene som er utgitt i England de siste årene. Ja, det er sant det med oppleseren, de kan gjøre helt greie bøker til gode lese/høreopplevelser! Jeg har sett en filmatisering, men den tror jeg er nyere, må sjekke ut den du nevner.

 3. Sprekt! Kanskje jeg skulle forsøkt meg på et møte med Fanny Price på lydbok?
  Jeg er ikke så begeistret for henne, men det hadde vært artig å gjort et forsøk.

  Jeg kjøpte med Val McDermids «Northanger Abbey» i dag. Blir spennende å se hva hun har gjort med boken.

  • Lydbøker er tingen, da får man liksom lest når man gjøre andre kjedelige ting (husarbeid etc).

   Jeg har de siste årene blitt skeptisk til alle sånne spinn-off eller hva det nå heter, men av og til fungerer. Spent på den med Val McDermid, håper du blogger om den.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s