Krimserien om 11 år gamle Flavia de Luce

Jeg har lest sjette og siste bok i serien om Flavia de Luce, 11 år og kjemiekspert. Før jeg skriver noen ord om denne siste boka The Dead in Their Vaulted Arches har jeg tenkt å skrive litt om serien. For det er en serie der du starter med den første boka.

Forfatteren Alan Bradley har altså skrevet seks bøker om Flavia. Vi er i England på 50-tallet, familien til Flavia bor herskapelig, men det er det eneste som er herskapelig i livet hennes. Moren er død og faren har trukket seg vekk, penger er det lite av og det er ikke sikkert de lenger kan beholde familiestedet Buckshaw. To eldre søstre på 14 og 17 gjør livet virkelig surt for Flavia, hennes redning i hverdagen er et kjemi.

Ja, du leste riktig. Flavias store lidenskap er kjemi og i et laboratorium etter en avdød onkel har hun tatt seg til rette og utfører eksperimenter. Flavia er også ganske god på å finne trøbbel, lik dukker opp «overalt» og ligger ofte ett par hakk foran politiinspektør Hewitt.

det søte i bunnen av kaken

Per i dag er de tre første bøkene i serien oversatt til norsk – Det søte i bunnen i kaken er den første. Start der!

Her er titlene på seks bøkene og med de norske oversettelsene der de finnes:

1. The Sweetness at the Bottom of the Pie/ Det søte i bunnen av kaken
2. The Weed That Strings the Hangman’s Bag/ Døden henger i en tråd
3. A Red Herring Without Mustard/ Mørket i krystallkulen
4. I am Half-Sick of Shadows
5. Speaking from Among the Bones
6. The Dead in Their Vautled Arches

Jeg har kun lest de engelske utgavene så jeg kan ikke gå god for den norske oversettelsen. På orginalspråket synes jeg at den første boka var litt haltende, men at serien har tatt svært bra opp. Jeg synes ikke bøkene er lettleste, men heller ikke vanskelig. Bradley har et språk som passer godt med tidsepoken, jeg synes det gjør historiene mer autentiske og realistiske.

Noen vil kanskje kalle dette en kosekrim, jeg gjør ikke det. Serien er stemningsfull, humoristisk og ironisk. Men stemningen er ganske dyster, ganske mørk. Utover i bøkene får jeg alltid veldig vondt av Flavia, som tross et voksent sinn nok er ganske ensom. Søstrene er slemme, det var kun etter endt lesing av den siste boka jeg ikke satt der med følelsen av at Flavia virkelig, virkelig trenger noen som ser henne.

the dead 2Avslutningen på bok fem var overraskende og jeg har venta på den siste boka med en viss spenning. Jeg skal ikke røpe så mye, om noen er interessert i en god anmeldelse av The Dead in Their Vaulted Arches se gjerne den alltid eminente Labbens omtale av boka.

Gjennom fem bøker har vi som lesere hatt masse spørsmål knyttet til alle personene vi har møtt. En del informasjon får vi denne boka som kanskje er mer et familiedrama mer enn et krimmysterium.

Selv om dette etter sigende skal være slutten på serien om Flavia føles det ikke slik. Historien som rulles opp er for god til å ikke følges opp. Jeg håper/tror/ber om at forfatteren bestemmer seg for å følge Flavia de Luce senere i livet.

Og ja, aldeles pluss på skalaen er at Winston Churchill dukker opp, det er alltid et pluss altså. » And have you, also, acquired a taste for pheasant sandwiches, young lady?

Sa jeg at jeg anbefalte serien? Jeg gjør det.——
Bøkene er kjøpt selv.

Reklamer

4 thoughts on “Krimserien om 11 år gamle Flavia de Luce

  1. Inspirert av deg har jeg nå tatt meg sammen og igjen bestilt nr.3 fra bib. Det er jo en strålende serie og ingenting å somle med. Jeg liker egentlig tanken på at den er avsluttet. Mentalt kryss og ferdig med den. Slikt får meg til å føle meg effektiv. Men først må jeg altså lese de siste bøkene.

    • Jeg blir alltid så glad for å være til inspirasjon og det er jo som du sier en strålende serie og ingenting å somle med. Jeg liker også serier som er avsluttet, jeg tenker at denne kan leses i et jafs.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s