Barnemandag (på en tirsdag): Det er en gris i barnehagen og enda en trollbok

Annenhver mandag skriver jeg om bøker for barn, mine tidligere spalter finner du her. Har du tips til barnebøker vi bør sjekke ut, legg gjerne igjen en kommentar!

deterengrisibarnehagenDet er en gris i barnehagen
Forfatteren Johanna Thydell og illustratøren Charlotte Ramel har laget den morsomme billedboka Det er en gris i barnehagen. Boka er oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson og utgitt på Gyldendal nå i år. Vi møter Grisen, som hver dag står i bingen sin og ser ned på en barnehage. Han ser på ungene som aker, føtter som spretter av fryd og ikke minst kjenner han lukten av boller! En dag klarer ikke Grisen lenger å stå å se på, han graver seg ut og springer ned til barnehagen. Der blir han sluppet inn gjennom porten av en jente med honninghår. Nå er Grisen nesten en av barna.

Jeg har ved flere anledninger lest at bilder og tekst i barnebøker bør utfylle hverandre, men jeg synes ikke alltid dette er tilfelle. Dette gjelder spesielt bøker for veldig små barn, ofte forteller teksten det samme vi ser på bildene.

I Det er en gris i barnehagen utfyller forfatteren Thydell og illustratøren Ramel hverandre veldig godt. På bildet nedenfor er det spisetid, grisen har fått plass og barne prøver å gjemme grisen for de voksne. Teksten nedenfor bildet gir historien mer dybde, faktisk kan teksten fint stå på egne bein.

2013-11-12 10.33.23

Skal vi grise litt ekstra i dag?

Da de skal spise, vet alle hvor de skal sitte, og Grisen føler seg dum. Honninghåret sier den kan sitte ved siden av henne, for et barn er hjemme og kaster opp. Først synes Grisen synd på Et barn, men den blir mest glad. En helt egen plass. Med venner like ved siden av.

Humoristisk og gjenkjennelig, jeg tenker de fleste barn nok godt kunne tenkt seg å ha besøk av en gris i barnehagen. I alle fall i fem minutter! Boka passer godt for barn fra 3 år og oppover, her kan de selv få bruke fantasien med å tenke hvordan man kan gjemme grisen fra de voksne. Tine har lest boken i barnehagen, les gjerne hennes omtale.

Sagnet om Trollveggen – Trolla, bryllupet og soloppgangen
Her i huset er mor skeptisk til utgivelser fra veldig små forlag og forlag som publiserer lokal litteratur. Boka om Trollveggen kom i hus i sommer som en gave, men det først nå vi har begynt å lese den. Og sannelig – den var en overraskelse både for liten og stor. Den er utgitt på Frittgående Fruers Forlag nå i 2013 og er illustrert av Gunvor Rasmussen.Teksten er også skrevet av noen som kaller seg Frittgående Fruer.

sagnet om trollvegge

Herlige illustrasjoner med fargerike og unike troll.

Boka tar for seg historien om Trollveggen og sagnet om trolla. Jeg oppfatter boka som utrolig godt gjennomarbeidet. I tillegg til selve historien har boka også litt informasjon om Trollveggen og selve sagnet om Trollveggen. Ved å ha dette med i begynnelsen, kan forfatterne frigjøre seg litt fra sagnet i selve teksten. Når jeg leser bøker høyt så må jeg ofte bruke egne ord, det er ikke alltid teksten i barnebøker flyter godt. Denne boka er herlig å lese høyt, teksten flyter utrolig godt hele veien. På hver side er det også akkurat passe med tekst i forholdet hva som skjer på bildene.

En annen ting som gjør boka veldig lesbar er de fantastiske illustrasjonene. Trolla ser ikke ut som troll, men hvordan ser egentlig troll ut??? Utrolig morsomt at illustratøren utfordrer oss til å tenke nytt. Lille frøken Hysj på snart tre og ett halvt er også begeistret, den blir stadig trukket frem når det er leggetid nå.

Naturligvis kan man argumentere for at en bok om Trollveggen kanskje egner seg best for de som bor i området eller som har besøkt eller i det minste har kjørt forbi denne massive fjellveggen. Frøkna her i huset har ikke sett Trollveggen og aner ikke at dette er et sted som faktisk eksisterer, hun ser heller en god bok. Men når vi en dag kjører forbi Trollveggen så skal i alle fall denne boka være med i baggasjen.

Mer om Trollveggen kan du lese her.
————–
Det er en gris i barnehagen har jeg mottatt fra forlaget for en ærlig omtale, mens Sagnet om Trollveggen har frøkna fått i (privat) gave.

Reklame

4 tanker på “Barnemandag (på en tirsdag): Det er en gris i barnehagen og enda en trollbok

 1. Flotte innlegg du har om barnebøker!!
  Har du vært borti «Nattevakt» av Synne Lea? Eller «Ordfabrikken» av Agnès de Lestrade? Begge er så vakre og gode! Håper du sjekker dem ut om de ikke allerede er oppdaget 🙂

 2. Jeg ble veldig nysgjerrig på Sagnet om Trollveggen. Har alltid beundret Gunvor Rasmussen sine tegninger, og er veldig kresen på barnebøker. Ordflyt er alfa omega, og når du nevner spesielt det, så er jeg med. Denne må jeg se nærmere på.
  Takk for linking til mitt begeistrede innlegg. Må bare få nevne at vi fremdeles leser En gris i barnehagen, nesten daglig, jeg kan den nesten utenatt nå 🙂

  • Ha ha, så moro at dere fortsatt leser den, innlegget ditt var jo fra august!

   Jeg må innrømme at jeg ikke kjente til Gunvor Rasmussen før dette, men nå har jeg googlet henne og da fant jeg eplabutikken hennes, ohhh, det var det mye fint!!!!

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s