Lesebrett: Erfaringer med Kindle Paperwhite

Jeg har egentlig ikke vært så interessert i Kindle. Min samboer har hatt en Kindle i snart fire år og selv om jeg helt klart har sett fordeler med et lesebrett har jeg egentlig aldri vært fristet til å ha mitt eget.

Det var inntil en kald januardag i år. Jeg hadde kjempet til meg en plass på trikken i Oslo, alle som noen gang har tatt trikken i åtte-tiden fra Jernbanetorget retning Rikshospitalet vet hva jeg snakker om. Jeg hadde baksert gravidemage, dertil hørende kåpe og ryggsekk på plass da jeg oppdaget at sidemannen hadde et lesebrett. Først var jeg ikke så interessert i brettet, men i hva den dresskledde herremannen ved siden av meg leste. Så jeg bøyde meg, umerket håper jeg, for å se hva som var lesestoffet da jeg så skjermen. Æh, den var jo hvit?! Det var jo som å lese i en papirbok.

2013-09-11 20.25.22

Ok, ok, en dag skal jeg lære å ta bilder også. Det sennepsgulet omslaget ble kjøpt ved siden av.

Jeg har nå hatt min Kindle Paperwhite i hus i en måned og jeg må bare si det. Jeg er helt hekta. Selv papirbøkene fortsatt ramler inn døra så har Kindlen helt klart sin funksjon. Og det er så enkelt, så enkelt – både å navigere rundt og å kjøpe nye bøker.

Her er det jeg opplever som fordeler med Kindle Paperwhite

 • Lett og liten, passer godt i lomma.
 • Enkel å navigere med touchskjerm som er ikke er glatt, men ruglete. Skjermen er det nærmeste jeg har sett som ligner på papir.
 • Har innebygd lys! Lyset kan reguleres.
 • Tekststørrelsen kan endres på, tekst kan deles og man kan legge inn bokmerker.
 • Statistikk! For en lesenerd som meg digger jeg at den ut fra lesehastigheten min kan estimere hvor lenge jeg har igjen i et kapittel eller før jeg har lest ut hele boka.
 • Wi-Fi  – som gjør at jeg kan kjøpe bøker på selve lesebrettet. Kan være litt knotete å finne frem den boka du vil ha, men det går vanligvis greit.

For meg var den største overraskelsen det innebygde lyset. Akkurat nå er jeg stadig våken på natta og nå kan jeg lese uten å ha lys på. Jeg var litt redd for at jeg skulle bli sliten med dette innebygde lyset, men det har jeg ikke opplevd enda. Det kan uansett ikke sammenlignes med å lese på pc.

Funksjonalitet som jeg ser på som fordeler kan jo også oppleves som ulemper. Touchskjermen kan av og til oppleves som litt sensitiv spesielt når små barnefingre får kloa i den. Når det gjelder å bla i boka med touch så handler det mest å komme inn i en rytme, skjermen er inndelt i soner hvorav et klikk på den største delen gjør at man blar fremover.

Ved hjelp av noen enkle grep kan norske e-bøker konverteres slik at de kan leses på Kindlen. Slik orker ikke jeg, så jeg ble veldig glad Aschoug for kort siden kunngjorde at man kan sende kjøpte e-bøker fra dem til Amazon-skya.  En kan bare håpe at andre forlag kommer etter. Per i dag bruker jeg kindlen til å kjøpe bøker på engelsk som jeg tenker det ikke er så viktig for meg å ha i bokhylla.

Jeg har lite erfaring med andre typer Kindle så jeg kan ikke sammenligne. Jeg vet bare at jeg digger min Paperwhite:-)

Nyttige lenker:
Konvertering av norske e-bøker på bloggen ebokhylla mi
Grundig omtale av Kindle Paperwhite på bloggen ebokhylla mi
Produktsiden hos Amazon.com

PS: Kindlen var altså en gave.
PSPS: Den dresskledde mannen ved siden av meg leste en norsk krim. I tilfelle du fortsatt lurte.

Reklame

12 tanker på “Lesebrett: Erfaringer med Kindle Paperwhite

 1. Kindle er heilt genialt! Eg har ein eldre utgave, Kindle Keyboard, og den har eg hatt i godt to år. Eg har aldri vore så fornøyd med ein dings nokon gong, og har aldri lest så mykje variert som etter at den kom i hus:-) Eg liker erfaringene dine med Paperwhite, og det er godt med tips viss min skulle svikte ein dag.

  • Jeg kjenner dessverre ikke funksjonalitet på bokhylla.no til å kunne svare deg. Om du kan få bøke som pdf så kan de jo leses på Kindle, men hvis ikke vet jeg ikke. Kanskje noen andre har noen erfaringer?

 2. Turte nesten ikke lese dette innlegget ifall paperwhite skulle framstå som holy grail og min egen kindle4 som yesterdays wine. Det gikk heldigvis bra. Jeg misunner hvitheten, muligheten for lys, og kanskje det at den er mindre, men touch klarer jeg meg uten, selv om den er ruglete. Dessuten til touch, bok og amazonbrowsing og hvis jeg absolutt MÅ lese i mørket har jeg no nexusen. Jeg hadde forresten også en tanke om at jeg bare skulle kjøpe bøker jeg ikke ville ha i hylla + gratisklassikerne – mhauahahua, det varte ikke lenge gitt. 2-3mnd og tilgjengelighet, speed og ting jeg MÅ HA MED ENGANG, har tatt over!
  Gratulerer med egen!!

  • He he, kjenner at det er enkelt å handle. Tror det blir en del variasjon og testing fremover, dessuten er det jo også veldig billig. I alle fall mye av det jeg ser på da. Jeg er særs fornøyd med den, tror det er lyset + hvitheten, akkurat det med kjøp og slikt hadde jeg strengt tatt klart meg uten. Men lyset, det er gull verd altså i disse dager.

 3. Hei, og takk for inntrykk av PaperWhite og opplysninger om Aschehoug som kan levere til Kindle. Har kjøpt bøker fra Bokkilden tidligere, men det har vært noe herk å konvertere til Kindle-format. Og sist jeg handlet oppdaget jeg at det var lagt inn en sperre slik at konverteringen ikke var mulig! Kjekt da at kjøpet ikke kan omgjøres.
  Kjøper mange bøker fra Sverige og Danmark (bøker er best på originalspråket!) og der er det bare å trykke på knappen «Send to Kindle» — genialt. Der er bøkene dessuten langt billigere enn i Norge.


  Alf

  • Helt enig i at bøker er best på originalspråket! Har egentlig ikke tenkt over at man kan kjøpe e-bøker på svensk og dansk, har jo en del i papir da:-) Det er vel enn sånn Send to Kindle knapp Aschehoug også har fått så det er jo supert. Om det blir litt mer styr så merker jeg at jeg ikke gidder, man er jo egentlig mest interessert i å lese bøker, ikke knote for å å få lest de!

  • Heisan
   Digitalbok.no har også send-to-kindle, og ebok.no har sortert ut alle .epub bøker som kan sendes til kindle direkte uten konvertering. Just sayin’ … 🙂

   • Ja, flere kommer etter, og det er bra. Min konklusjon så langt er: Kjøp e-bøker fra andre enn Amazon, og les dem på Kindle. 🙂


    Alf

 4. Eg har heile tida sverga til uavhengige lesebrett og ikkje Kindle, men eg kjenner eg får meir og meir lyst på eit Paperwhite-brett. Eg kjem ikkje til å kjøpe det med det første, for det eg har, frå Sony verkar og eg er prinisippielt i mot å kjøpe ny elektronikk før den gamle er øydelagt. Men eg kjenner eg blir frista, likevel.

  • Jeg ser helt klart det med uavhengig lesebrett, det har nok kanskje vært en av faktorene for at jeg har holdt igjen og. Samtidig ser jeg jo at de kanskje har en dominans for at lesebrettene er gode og utvalget også er variert. Enig i ang. elektronikk, jeg har en lap top som feks mangler flere taster (altså selve knappen) men den fungerer og derfor så vil jeg ikke bytte den ut med det første.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s