Kjapp omtale: Eleanor & Park av Rainbow Rowell

De møtes på bussen.

Han ønsker å lese sine tegneserier og høre på musikk.

Hun ønsker å komme seg gjennom dagen uten at noen legger merke til henne.

Eleanor & Park er en  lavmælt, konsis og følsom bok. I begynnelsen av boka er forfatteren Rainbow Rowell nesten for sparsommelig med ordene. Hver setning blir derfor viktig, like viktig som det som ikke sies.

eleanorand parkRomanen er en historie om ungdommene Eleanor og Park, de møtes på skolebussen. Park er halvt asiatisk, lever i en trygg familie, gjør det godt på skolen. Han er ikke populær, men han kommer seg gjennom skoledagene.

Park had spent all day trying to think of how to get away from the new girl. He’d have to switch seats. That was the only answer. But switch to what seat? He didn’t want to force himself on somebody else.

Eleanor er den nye jenta. Hun har rødt hår og er kledd i altfor store og tilfeldige klær. I et år har hun bodd hos noen venner av moren for at ting skulle roe seg på hjemmebane. Nå har moren, stefaren og hennes yngre søsken flyttet og hun kunne komme hjem. Om hjem kan være et sted hvor man ikke er trygg for hva morens nye mann kan finne på…

Historien om Eleanor og Park er også en klønete en historie. Rowell formidler ungdommenes keitethet og usikkerhet på en autentisk måte. Beskrivelsene av den første kjærligheten, der man ikke vet om man vil sitte ved siden av den man liker eller om man vil sitte to seter foran, er veldig treffende.

Historien er også brutal. Eleanors hverdag handler om å overleve. Stefaren drikker og er voldelig, morens jobber hardt for å tilfredstille han. Eleanor har ingenting, men så en dag får hun låne noen av Park sine tegneserier.

Rowell har skrevet en fortreffelig historie, en type historie som treffer deg. Likevel ble min leseopplevelse skjemmet av en ting. Jeg hadde lest denne historien før. Ikke om Eleanor og Park, men om Vaclav og Lena. Historien er veldig lik, så lik at den ødela litt for meg. For  Eleanor og Park fortjener sin egen historie uten Vaclav og Lena surrende i bakhodet.

——
Boka er lest som e-bok og kjøpt selv.

Reklame

3 tanker på “Kjapp omtale: Eleanor & Park av Rainbow Rowell

  1. Tilbaketråkk: Spennende utgivelser våren 2014 | Karis bokprat

  2. Tilbaketråkk: Sanger til Willow Frost (Jamie Ford) og Attachments (Rainbow Rowell) | Hysj! Lesing pågår

  3. Tilbaketråkk: The Impossible Knife of Memory – tankevekkende roman for ungdommer av Laurie Halse Anderson | Hysj! Lesing pågår

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s