Bøker andre har snakket om: Motpaven og Another Fine Myth

Jeg liker å få tips eller å lese om hva andre liker. Veldig godt faktisk. Men det er ikke alltid jeg tar tipsene til meg, ofte blir de kun lagret på «harddisken» til en senere anledning.

motpavenMotpaven av Robert Rankin leste jeg først om på Bokstavelig talt. Jeg ble ganske nysgjerrig på boka. Senere blogget Silje om boka boka også – så boka havnet ganske fort i mine bokhyller.Science fiction er en sjanger jeg ikke altfor ofte beveger meg inn i  og når jeg så gjør er det alltid med ambivalente følelser. Denne romanen er veldig annerledes enn de få romanene jeg har lest hvor det har vært stjernekriger og tidshopping som jeg aldri har skjønt noe særlig av. Bokas handling foregår i Bentford, en litt sliten del av London. På puben The Flying Swan møtes de to kompisene Pooley og Omally til en pint ganske ofte og hvor deltidsbartenderen Neville står bak disken. Fnis. Det er akkurat det som er litt morsomt med denne boka, deltidsbartenderen som alltid er tilstede, likevel blir det med deltid nevnt. Hele boka er helt absurd, i begynnelsen var det vanskelig å se en rød tråd, men dette tok seg litt opp. Jeg synes de siste 100 sidene definitivt var de beste, da jeg fikk følelsen av «at det skjedde noe». Boka er forsåvidt ikke metta av handling, men det skjer små og underlige ting hele tiden og den er også morsom. Ikke sånn hysterisk morsom, men mer humrende morsom over karakterer og karakteristikker og et språk som får frem poengene ganske godt.

Det er (dessverre!) ikke ofte at det blir gitt ut bøker innen science fiction på norsk, men det lille forlaget Vendetta prøver å rette på dette. I år gir de ut seks klassiske SF-bøker. Blant disse er den aldeles utmerkede Enders spill, en av de beste bøkene uansett sjanger som jeg har lest (hørt). Jeg tror jeg også har lest Den evige krigen av Joe Haldeman, en gang da jeg var uten lesestoff langt inni en skog i Venezuela og det eneste jeg hadde tilgjengelig var en slitt paperback av Haldeman som svogeren min var ferdig med. Uansett, jeg synes det er utrolig bra at bøker innen denne sjangeren også blir oversatt til norsk. Vi som leser på engelsk har lett for å glemme at ikke alle synes det er greit, i tillegg til at dette er en sjanger som kanskje kan friste flere gutter til å lese mer.

Apropos lesende gutter, eller menn da, eller hørende menn om jeg skal være helt spesifikk. Jeg har en samboer som er helt hekta på lydbøker og han kommer stadig med anbefalinger. Oftest innen fantasy- og science fiction og jeg må innrømme at jeg ikke alltid er like lydhør. Denne gangen ble jeg narret av av stikkordene young adult og varer kun sju timer. Jeg så for meg et enkelt trekantdrama, tenåringsfølelser og glinsende vampyrer eller rufsete varulver eller hva det som nå er på moten. Eh, nei. Burde kanskje skjønt det ut fra hvem som anbefalte boka…

Another Fine Myth er skrevet av Robert Lynn Asprin og er første boka i serien Manother fine mythyth Adventures, men den er avsluttende og kan godt leses eller høres alene. Skeeve er hovedperson og han går i magikerlære hos trollmannen Garkin uten at han egentlig har lært noe i løpet av de syv månedene han har vært der. For å sette en liten «støkker» i Skeeve tilkaller Garkin en demon, men sammen med han kommer også en leiemorder. Garkin og leiemorderen blir drept – og Skeeve blir med demonen Aahz ut på eventyr.

Lydboka er lest inn av Noah Michael Levine – og for en oppleser. Han er fantastisk! Om man ikke visste ville man kanskje tro at det var et kobbel av skuespillere som leste inn denne serien, men det er bare en person. I utgangspunktet hadde jeg nok funnet denne boka litt kjedelig, men med Levine som oppleser får den en ny dimensjon.

Jeg oppfatter boka litt som en parodi på sjangeren, men jeg tror egentlig ikke det er ment sånn. Skeeve og Aahz havner stadig i trøbbel, men de kommer ut av situasjonene uten at de blir for halsbrekkende. Uvanlig nok er boka også ganske morsom (for sjangeren), vittig og dialogene er de beste. Jeg synes boka mangler en rød tråd og at  radarparet bare «dilter hit og dit», samtidig som jeg kanskje tenker at det er meningen. Nåja, det er spennende med nye bøker. Jeg gir meg etter den første boka, men samboeren min er på bok nummer åtte så om jeg vil ha et gjensyn med Skeeve og Aahz og ikke minst; Levine ligger alt til rette for det.
——-
Begge bøkene har vår husholdning kjøpt selv.

Reklame

9 tanker på “Bøker andre har snakket om: Motpaven og Another Fine Myth

 1. Motpaven er den neste på lista mi av Vendetta sine SF bøker. Fin serie – har lest Enders spill, De gamles krig og Snow Crash (har skrive omtale av Enders Game som eg likte veldig godt og Snow Crash som eg ikkje likte fullt så godt…). Likte omtalen din av Enders Game, det er ei veldig bra bok! Er enig i at den roter med hodet ditt, og gjer deg mykje å tenke over i ettertid. Eg er ganske begeistra for science fiction, men er i likhet med deg ikkje så glad i stjernekriger og sånt… Mi favoritt SF-bok er En fantastisk mann av Marge Piercy, som er science fiction med ein liten feministisk touch;)

  • Jeg er også nysgjerrig på noen av de andre titlene som Snow Crash og De gamles krig, Men mest av alt ble jeg veldig nysgjerrig på den boka du nevner som En fantastisk mann! Science fiction med en liten feministisk touch. Jeg glemmer det ofte, men mange store forfattere skriver jo science fiction, jeg leste blant annet Doris Lessing sin Mara og Dann for et år tilbake og som jeg likte ganske godt. Marge Piercy er herved notert på listen over forfattere som må sjekkes ut!

 2. Science fiction leser jeg fryktelig lite av, er så å si nesten aldri innom sjangere. Hadde vært gøy da å prøvd meg på noen bøker, slik jeg fikk utvidet min lesehorisont litt mer. Har da kanskje planer å begynne på Dune serien, men så er de jo så tykke og på engelsk, så kvier meg litt. Koselig å lese andres anbefalinger, takk for det:) Ha en fin søndag!:)

  • Dune-serien står i hylla her også, men jeg tror den kommer lang ned på lesellisten. Kanskje du skal prøve Enders spill, den er ganske lett å og lese og finnes på norsk og er heller ikke så tjukk. Men utrolig bra!!!

 3. Jeg hadde tenkt å skrive at «Det finnes jo så mye bra science fiction som ikke er stjernekriger !» men så kom jeg på at jeg egentlig ikke har lest så mye sci-fi, og de jeg har lest er gjerne storslagne og fullspekket med romfart 😛 Har lest Ender’s Game, og elsket den! De tre neste bøkene i serien, som dersverre ikke er oversatt enda anbefales også!!! Vil også anbefale en liten bok som heter «Flowers for Algernon». Den er sci-fi-aktig, skrevet på 60-tallet, og er umulig å forklare uten å ødelegge hele boka. Den må bare erfares ❤ Flott blogg forresten 🙂

  • Takk!

   Og takk for tipset, jeg har nå en fin liten liste med sci-fi som jeg tenker jeg skal lese… en dag. Jeg har lest bok nummer to i serien om Ender, eller hørt den også på lydbok, likte den ikke fult så godt som den første, men den var interessant. Så måtte jeg ha en pause og kom aldri i gang med nummer tre.

   • Jeg liker faktisk de tre etter Ender nesten bedre enn Ender jeg da. De har så store tanker og filosofier. Elsk ❤ hvilke andre sci-fi har du på lista di da?

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s