Martingale-mordet av P.D. James (lydbok)

 

Martingale-mordetMartingale-mordet  er P.D.James sin første roman om Dalgliesh og kom ut første gang på engelsk under tittelen Cover Her Eyes i 1962. Boka er også P.D. James sin debutroman.

Alenemoren Sally Jupp er tilsatt som hushjelp på godset til familien Maxie. Hun er ung, pen og vekker urolige følelser for flere av de som enten på bor på Martingale-godset eller som er faste gjester.

Dagen etter en større fest på godset blir Jupp funnet død. De mistenkte blir mange, kvelden før hadde hun ganske så frimodig kunngjort sin forlovelse til godsets arving. Både familien og vennene ble overrasket og ikke nødvendigvis på en positiv måte.  Unge Jupp var også ofte i tottene på familiens faste hushjelp gjennom mange år.

Dalgliesh trer derfor inn litteraturverden for å løse mysteriet med den drepte hushjelpen. Han tar ikke stor plass i denne boka, men vi skjønner allerede her at forfatteren har store planer med enkemannen. Han er uvanlig observant – og uvanlig kulturinteressert til å være en politimann.

Tenk! Det er over femti år siden P.D.James kom ut med den første Dalgliesh-boka. Sannelig, sannelig – det er litt rart å tenke på når man leser eller hører disse første bøkene. Eller kanskje ikke? En kan fort henge seg opp i at språket er gammelmodig, men etter å ha lest såpass mange romaner av henne som jeg har gjort vil jeg heller si at hun har sin universale stil.

Gode mysterier skrev hun tydeligvis allerede fra starten av. Jeg synes dog den mangler litt spenning. I tillegg så er ikke opprullingen av «alle tråder» like elegant som i hennes senere bøker.

Derimot klarer P.D. James å gi flere stikk til samfunnets behandling av unge alenemødre. Romanen åpner med en middag ved Martingale-godset der flere av landsbyen sin priviligerte er samlet og hvor de diskuterer alenemødre og deres situasjon. Samtalen kan vekke latter i dag, men det er ikke lenge siden noen mente at disse ikke hadde noe i et anstendig samfunn å gjøre. Observasjoner om klassetilhørighet er også en styrke i P.D.James sine romaner, noe som stadfestet seg allerede i denne her første romanen.

Anbefales!

——
Lydboka er kjøpt selv.

Reklamer

2 thoughts on “Martingale-mordet av P.D. James (lydbok)

  1. Har akkurat kjøpt meg digispiller og det skal helt klart høres masse krim på den. Håper å finne digikort av denne forfatteren som jeg aldri har lest noe av. Høres da spennende ut!:)
    Ha en fin søndag!:)

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s