The Dead of Jericho & The Riddle of the Third Mile – 2 x Morse

«You’ve got my address?» she whispered.
He nodded. «I don’t know your name, though».
«Anne. Anne Scott»
He smiled – almost happily.
«What’s your name?».
«They call me Morse», said the policeman.

Morse er på fest og sjekker opp en ung kvinne. På vei ut får han telefonnummeret og adressen, men misforstår og tror hun er gift. Seks måneder senere står han på døra hennes, men finner ingen hjemme. Samme dag blir hun funnet død, men Morse tror ikke på teorien om at det er selvmord så han setter i gang sin egen etterforskning. Det viser seg fort at innbyggerne i Canal Street i et området som kalles Jericho har mer å skjule.

thedeadofjerichoThe Dead of Jericho er sålangt en av de beste romanene i serien om inspektør Morse. Den har virkelig alt man trenger, et uvanlig godt mysterium, men også drama, en dæsj med kjærlighet og haugevis av litterære referanser. Morse er i storform – og det må også forfatteren Colin Dexter ha vært når han skrev denne romanen. Jeg blir stadig forundret over hvor mange forskjellige vinklinger Dexter har i sine bøker om Morse, det er bøker man kan glatt lese etter hverandre da de virker aldri monotone. Innfallsvinkelen er alltid forskjellig, noen gang hører vi fra ofrene, andre ganger er det kun Morse og hans påfunn som beskrives.

Kjærlighet og litteratur er også ingredienser i den påfølgende boken om Morse som heter The Riddle of the Third Mile. Dette er en den sjette boken om inspektøren – og den er litt som å komme ned på jorden igjen. Morse blir her oppsøkt av en bekjent ved et av collegene i Oxford som er bekymret for en av sine kollegaer som ser ut til å ha forsvunnet. Ikke lenger finner politiet et lik i en elv – liket mangler vitale deler som gjør at det er vanskelig å identifisere den døde. Morse er overbevist om at man her har med den forsvunne professoren å gjøre. I denne boka føler jeg at Morse delvis parodierer Poirot med et typisk Agatha Christie-plott,  tilslutt er det så mange som lurer hverandre at jeg klarer ikke i dag å huske hvem morderen var.

theriddle

Uansett er dette en bok som absolutt verd å lese i Morse sammenheng fordi vi får vite veldig mye om Morse sin bakgrunn. Morse var selv en gang en fremragende student i Oxford og her får vi historien om hvordan han endte opp i politiet. Samt, om jeg skal leke hobbypsykolog, hvorfor han aldri giftet seg. I begge bøkene så fortsetter forøvrig det gode samspillet mellom Morse og Lewis, kontrastene blir enda større her når Lewis blir bestefar og Morse fortsatt kun roter seg opp i håpløse bekjentskaper.

Jeg er glad er knapt halvveis i serien om Morse, sju bøker står fortsatt ulest i bokhylla mi. Språket er alltid en nytelse, her er ikke noe slurv eller korttenkte løsninger. Viktigst er det som ikke står, det vi selv må finne ut. Akk, dette er krim på sitt beste.
——–
Jeg har kjøpt bøkene selv.

6 tanker på “The Dead of Jericho & The Riddle of the Third Mile – 2 x Morse

 1. The Riddle of the Third Mile var ganske fiffig. Jeg leste mesteparten på en kveld fordi jeg ikke klarte å legge den fra meg. Det var litt annerledes å lese en bok hvor man bruker like mye tid på å gjette hvem liket er som hvem morderen er. Og løsningen var ikke akkurat enkel å komme frem til, verken når det gjaldt liket eller morderen/morderne.

  Du leser de i rekkefølge, gjør du ikke? Av de syv første er det kun Last Seen Wearing og The Dead of Jericho jeg ikke har lest, så jeg tror jeg skal gjøre meg ferdig med dem før jeg begynner å lese de seks siste. Av de siste har jeg lest fire fra før, men jeg kommer til å lese alle utenom The Daughters of Cain på nytt.

  • Absolutt fiffig, men det ble litt mye tilslutt. Jeg tenker at når jeg skal oppsummere Morselesingen så er det ikke denne jeg kommer til å huske.

   Jepp, jeg leser de i rekkefølge. Jeg kjøpte alle samtidig og tenkte at da var kronolgi det eneste alternativet:-) The riddle var den sjette så da har jeg sju igjen. Det er slik at jeg føler at jeg sakte men sikkert blir kjent med Morse og Lewis.

 2. Har kun sett Morse på tv – og klarer ikke helt å se han for meg på sjekkern. Har alltid likt serien godt dog, og kommer jeg over den første på loppis kan det være nok til at det utløser et kronologiskred. Det gjelder også Woodhouse og en hel rekke andre serier.

  • He he, han er til stadig ute med damerne i bøken altså. Jeg var aldri veldig begeistret for serien, men bøkene er toppers.

   Forøvrig har jeg har hørt at Woodhouse ikke trenger å leses kronologisk??? Men husker ikke hvor og hvem som sa så….

   Jeg er forøvrig glad jeg aldri finner den første boka i noen serier på loppiser, tidligere har jeg alltid kjøpt bok nummer to og fem osv, så har jeg måtte lete masse for å finne. Kronologiskred var et bra ord!

 3. Åh, jeg kunne tenke meg å lese bøkene om Morse. Jeg syntes det var så trist da han forsvant på TV. (Selv om Lewis også er en fin fyr :-))
  Jeg visste jo at tv-serien var basert på bøker, men har ikke gjort noe med det. Nå havner hvert fall bok 1 på leselisten 🙂 Takk for fint tips!

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s