Meir enn regn

It’s more than rain that falls on our parade tonight
it’s more than thunder it’s more than thunder
it’s more than a swindle this crooked card game
it’s more than sad times it’s more than sad times
none of our pockets are filled with gold
nobody’s caught the boquet
there are no dead presidents we can fold
nothing is going our way
and it’s more than goodbye I have to say to you
it’s more than woe-be-gotten grey skies now
(Tom Waits)

Meir enn regn er en av Frode Grytten sine novellesamlinger, den kom ut på midten av 90-tallet. Ni noveller er med – når jeg leser novellesamlinger tar det alltid et par noveller før jeg venner meg til de korte historiene.

meirennregnFelles for historiene er at vi er på ett av disse mindre stedene, av og til er det Odda, andre ganger vet vi ikke, men vi kjenner igjen småstedenes dynamikk og miljø. Det er under lesingen av novellen Sjuk av lykke at jeg begynner å skjønne hva denne lille boka handler om. I den ganske annerledes novellen, den har en litt mer masende stil enn resten da de aller fleste setningene starter med Og, møter vi en ung gutt som har en kjæreste og de har vært i produksjonen av Tsjekhov sitt drama Onkel Vanja. For ikke mange ukene siden så jeg dette teaterstykket på Nationaltheatret her i Oslo og det slo meg da jeg leste om denne sjukt forelska unge mannen at novellene i stor grad handler om de som blir igjen når andre drar, slik som i den russiske klassikeren.

I et lite kontrollrom, i en fabrikk, kanskje var det i Odda, sitter den en 37 år gammel mann. Han er håpløst forelsket i i sin skiftmedarbeider, en ung, vakker ferievikar som til vanlig studerer. Denne mannen dro aldri og det er så vondt å lese tankene hans der han sitter med forelskelsen sin. Monologen vi får høre er sår og det blir opp til vi som lesere å forstå mannens historie ut fra det som sies. Jeg liker det med Grytten, han forklarer ikke ting ihjel, han forklarer knapt – og slikt er godt for et lesende hode.

Overraskende nok likte jeg denne novellesamlingen mer enn jeg trodde. Det er et veldig godt spenn i historiene som kommer fra Grytten sin penn; humor, ettertanke, men også beskrivelser av miljøer og steder.

Anbefales!
———-
Boka er lånt på biblioteket.

Reklame

2 tanker på “Meir enn regn

  1. Boken er bestilt på biblioteket 🙂
    Her ble jeg totalt overbevist om at dette er noe jeg bør lese! Takk for flott tips!

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s