Mord på kirkegården av Maria Lang

Mord på kirkegården er den fjerde romanen om amatørdetektiv Puck og kriminalkommisær Christer Wijk som er nyoversatt til norsk de siste årene. Jeg har lest de tre første bøkene og denne omtalen vil nok inneholde en del spoilere på hva som har skjedd. Har du tenkt å lese serien – og det anbefaler jeg at du gjør – så hopp over denne omtalen og start med romanen En morder lyver ikke alene.

mord på kirkegården

Dramatisk og stemningsfullt omslag!

Puck og hennes ektemann, Einar, og Pucks far har dratt til Pucks onkel for å feire jul. Onkelen er er prest, enkemann og bor sammen med sin unge datter og en hushjelp ute på landet. I tillegget til ha kirken som nærmeste nabo, bor det noen få mennesker på dette lille stedet. Det gjør derfor et stort inntrykk når stedets kjøpmann blir funnet drept på selveste julaften.

Puck og Einars venn står derfor snart på døren. Kriminalkommisær Christer Wijk er satt til å etterforske mordet. Det tar ikke lang tid før de skjønner at svaret vil de nok finne ikke så langt fra sin egen dørstokk.

Som vanlig leverer Maria Lang en særdeles fornøyelig leseopplevelse. – Fornøyelig sier du? Snakker vi ikke om mord? Jo, vi snakker om mord. Men vi snakker kanskje mer om mordmysterier – og de kan man kose seg med. Stilen i disse bøkene er lette – og som de foregående romanene kan denne slukes på en kveld.

Ikke bare blir man ganske oppslukt i hvem morderen er, stemningen er også godt beskrevet. Kort og vittig – og for det meste sett med Pucks øyne, får vi innblikk i både svensk julefeiring, men også i intriger og sladder. Og litt menneskekunnskap…

Puck og Einar har i flere bøker nå vært relativt nygifte – og brukt enhver anledning til å prøve ut gjestesengene der hvor de har vært på besøk! I forrige roman ante vi et glimt av Pucks sjalusi da Wjik ble forlovet. I Mord på kirkegården er hvetebrødsdagene over og Puck konstanterer at Einar også legger merke til stedets vakre blondine.

For enten vi satt ved spisebordet eller var samlet rundt kaffen, var scenen stadig den samle. Einar, far, Tord og tilmed Christer Wijk var atspredt oppmerksomme mot Lotta og meg, brydde seg ikke om Hjørdis Holm i det hele tatt, men gikk helt inn for den blonde og sørgekledde Barbara Sandell. Og likevel var det Hjørdis Holm  som hele tiden sørget for at vi hadde det bra. Det var hun som hadde stekt den deillige steken og bakt pepperkakene, som Einar truet på Barbara. Det var hun som husket at Christer ikke brukte sukker, og at far ville ha fløte til kaffen. Hun var overalt og gjettet Tords minste ønske. Men hun måtte spørre to ganger om hun skulle fylle prestens kaffekopp, så opptatt var han av å se på Barbara. Jeg møtte hennes øyne et øyeblikk, og leste både humor og resignasjon. Og da jeg lyttet til Barbaras harmløse, men banale prat, fikk jeg voldsom lyst til å reise meg og riste alle mannfolkene.

Jeg synes Lang har gode beskrivelser av menneskene og deres relasjonene – også i denne boken. Som vanlig så er menneskene vi møter av en god klasse og det er interessant å se hvordan klassesamfunnet fortsatt stod så sterk i Sverige på 50- og 60-tallet.

Ja, sier jeg! Ja – til mer Puck og Christer!

———
Omtalen er basert på et leseeksemplar fra forlaget.

4 tanker på “Mord på kirkegården av Maria Lang

  1. Ja, denne Einar, tror jeg må skrive omtale selv kun basert på Einar og Puck og gjestesengene -).
    Jeg er svært begeistret for disse 2 Mariabøkene jeg har lest og må bare takke for at du bestemt overtalte meg til at det var ingen grunn til å la denne ligge igjen på treffets bokbord.
    Det var kronologiargumentet som overbeviste meg, hadde du ikke sagt de stod på egne ben, ville jeg fremdeles sullet rundt på jakt etter nr.1.
    , jeg er nysgjerrig på enern da, skulle gjerne hatt litt mer bakgrunnsinfo om Puck.

    • Jeg synes du skal lese enern også, det var jo der ting skjedde og det var et bra mordmysterium også:-) Og toern når du først er i gang, lettleste bøker og vips så når du jo 100 leste bøker før året er omme.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s