The Woman Who Went to Bed For a Year av Sue Townsend

Eva går til sengs og står ikke opp igjen.

En septemberdag etter at hennes 17 år gamle tvillinger har flyttet ut av huset og til Leeds for å gå på universitet, bestemmer Eva seg for å ikke stå opp igjen. Ikke med engang, det er egentlig ikke en avgjørelse om å ikke stå opp, det er mer en avgjørelse om å fortsette livet sitt i senga.

Tilbake står en fortørnet ektemann. I over 17 år har Eva stelt huset for han og tvillingene. Hun har laget mat, vasket klær og oppfylt alle behov. Med barna ut av huset er ikke samme behov for orden tilstede. Hva gjør så ektemannen?

Jo, han ringer til mamma’n til Eva. Nå hun ikke umiddelbart styrter til hjelp så ringer han sin egen mor. Overbevist om at hun snart kommer seg opp av senga er ingen særlig bekymret. De første dagene….

The Woman Who Went to Bed For a Year starter som en herlig britisk komedie, med lun humor og karakterer som har feil og mangler i bøttevis. Brian, ektemannen, er en selvsentrert professor i astronomi som ikke ser andre enn seg selv. Tvillingene Brianne og Brian jr. (jepp, du skjønner poenget) er mattegenier som knapt er i stand til å ta vare på seg selv. De er knapt kommet innenfor hybelhuset før problemene starter og Brianne innser at moren kanskje har gjort mer for de enn de har selv har skjønt.

Dagene går og etter hvert Eva blir liggende kommer det flere personer som enten vil hjelpe Eva eller Brian eller som prøver å få henne ut av senga. Eva oppdager også at hennes mann har hatt en elskerinne for åtte år, det blir mange som banker på døra når uker blir til måneder.

Starten på denne romanen var ganske god, den har en dæsj humor og beskriver Evas handlinger og tanker på en realistisk måte. Noen av samtalene mellom Eva og Brian er fantastiske, i det minste for oss som lesere….

She said, «Goodnight, Brian,» in her normal voice.
He said, out of the darkness, «I don’t know what to say when people ask me why you’ve taken to your bed. It’s embarrassing for me. I can’t concentrete at work. And I’ve got my mother and your mother asking questions I can’t answer – I ‘m a Doctor of Astronomy, for fuck’s sake. And Planetary Science.»
Eva said,»You’ve never onced answered me properly when I ask you if God exists».
 

Dessverre så klarer ikke Sue Townsend å holde stilen hele veien. Romanen starter som en god britisk komedie, men ender som (enda) en dårlig amerikansk serie. For å bruke et uttrykk jeg ofte gjør er på bloggen – det tar litt av. Historien klarer ikke å holde seg innenfor realistiske rammer, for meg gjør det at humoren jeg fant i begynnelsen forsvant også. I tillegg så fortelles historien fra mange kanter og noen av disse historiene føles meningsløs. Likevel synes jeg Townsend klarer å avslutte selve romanen med Evas karakter på en fin måte, selv om historien da allerede var litt bakpå.

Er det noe kjent med navnet Sue Townsend sier du? Det tenkte jeg også da jeg kjøpte boka. Da jeg åpnet den skjønte jeg hvorfor, det er forfatteren bak bøkene om Adrian Mole! Etter at den serien er avsluttet har hun skrevet flere romaner, de fleste komedier. Selv om denne ikke innfridd helt er jeg ikke helt fremmed for å lese fra den kanten.
——-
Boka er kjøpt selv. Ene og alene på grunn av tittelen.

14 tanker på “The Woman Who Went to Bed For a Year av Sue Townsend

 1. Jeg kjøpte Adrian Mole bøkene for en stund siden da det virker som bøker jeg kan like godt. Foreløpig har jeg ikke fått meg til å begynne på dem da jeg er så hektet på P.G. Wodehouse at jeg ikke klarer å finne frem noe annet når jeg vil lese noe morsomt. Men jeg har mye annet britisk humor på lager =)

  Satser på at Sue Townsend leverer i de bøkene hun er mest kjent for. Jeg hadde nok falt for denne tittelen jeg også, uansett hvem forfatteren var.

  • Jeg har heller ikke lest bøkene om Mole, men de står på den der uendelige listen over bøker som jeg en dag skal lese. Uansett så tenker jeg at Townsend er et lite frisk pust om man har behov for noe lett, men ikke ønsker en «typisk dameromen» eller chick lit. Hun har blant annet skrevet noen romaner som er satire over den engelske kongefamilien og samfunnet ellers så det er nok mye forskjellig.

 2. Adrian Mole er en serie jeg lurer på om jeg noensinne har sett, jeg kjenner godt til serien men hvis jeg har sett den har jeg ingen minner fra det som sitter klistret i hjernebarken. Jeg er veldig glad i britisk humor, men jeg har nok sett langt mer av det på tv-skjermen enn hva jeg har lest. Det blir nok kanskje ikke The Woman Who Went to Bed for a Year som blir plukket opp først hvis jeg først drar meg unna BBC seriene mine. En veldig fin omtale å starte fredagen med for min del 😉 Ha en strålende helg, Karin.

  • God helg til deg også! Det er jo slik at man av og til blir litt usikker på hva man har lest og hva man har sett eller hva man bare har hørt om! Jeg liker godt britiske humor, men har sett mer enn jeg har lest! Men jeg liker godt det i bøker når jeg får den følelsen som når jeg ser god humor på tv. Litt det hadde jeg i begynnelsen av denne boka.

 3. aha, det var akkurat det jeg tenkte – hvor har jeg hørt det navnet før, det kan vel ikke være?, og det var det. Det var litt synd at den mistet grepet på slutten for selve konseptet hørtes svært fornøyelig ut, omenn ikke helt oversettlig til egen hverdag. Jeg har av erfaring funnet ut at hver gang jeg nekter å stå opp – eller later som jeg er syk – går verden sin vante gang, alle spiser og kommer seg avgårde helt på egen hånd – gjerne tidligere og med bedre matpakker.
  Den eneste som tror jeg er uunværlig er meg og da gjelder det å stå midt i alle dører og veier slik at resten gradvis går fem på. Man kan ihvertfall aldri legge seg ned – for da skjønner jo alle alt -))

  Takk for tipset om at Sue også skriver voksenbøker.
  Jeg elsket i sin tid Adrian og Pandora
  , selv om jeg blander det sammen med Kalles Klatretre
  og klassikerkvotet
  EMMA ER DET VAKRESTE KALLE VET.
  , det dukker opp i hodet hver gang jeg tenker på sure Pandora.

  • Kluet her må vel være å ha så små barn at de enda ikke kan smøre matpakka si enda. Forøvrig tar jeg med meg tipset om å alltid stå i veien til årene fremover, så familien aldri vil skjønne at man egentlig er ganske så erstattelig.

   Leste aldri om Mole som lita/yngre, men skjønner at jeg har gått glipp av noe. Som jeg skrev til Labben litt lengre opp så står de bøkene i dag på den uendelige lange listen over bøker som skal leses. Man burde egentlig få fri fra jobben for å gjøre det, lese bøker fra den uendelige listen, døgnet har for få timer.

   Trodde ikke jeg visste hva Kalles Klatretre var, men et lite googlesøk viser at jeg nok har sett det der på TV. En gang i tiden, husker det håret…

 4. Jeg husker godt bøkene om Adrian Mole! Og tv-serien som gikk på NRK! Adrian Mole-bøkene var til og med blant de første voksenbøkene jeg leste som tenåring, det er kanskje derfor jeg husker dem så godt. Om jeg fortsatt ville ha likt dem i dag, er umulig å si. På det tidspunktet hadde jeg ingenting å sammenlikne med, annet enn Sagaen om Isfolket. Ah, alle de gode minnene…

  • Ja, det er spesielt med alle minner. Det er som regel ikke så lurt å lese ungdom- eller barndomsfavoritter som voksen, da har jeg funnet ut at det er bedre å lese de bøkene jeg skulle ha lest som ung. Oppdager stadig nye klassikere som jeg burde ha lest.

 5. 20 år siden elsket jeg Adrian Mole høyt og i Finland var de kategorisert som ungomdsbøker. Har nesten lyst å lese de igjen.

  Jeg leser faktiskt ganske ofte mine gamle favorittbøkene igjen som voksen og jeg liker dem som regel fortsatt.

 6. Tilbaketråkk: The woman who went to bed for a year av Sue Townsend | Betraktninger

 7. Tilbaketråkk: The woman who went to bed for a year av Sue Townsend | Betraktninger

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s