Colin Dexter og hans romaner om Morse – kan det bli bedre?

Last Seen Wearing er uten tvil en av mest briljante krimromanene jeg har lest. Jeg var så oppslukt, så fascinert, bergtatt over historien som utspilte seg. Spesielt i den først delen av romanen.

Morse får en to år gammel forsvinningssak i fanget. Hans kollega som hadde hatt saken er død, men spørsmålet er om han fant ut noe før han døde. Morse er ikke særlig begeistret, det er ikke en gang et lik. Men han snur steiner og det tar ikke lang tid før han sier til Lewis at han er sikker på at den unge jenten er død.

Last Seen Wearing er Colin Dexter sin andre roman om Morse. The Silent World of Nicholas Quinn er bok nummer tre. Sistnevnte handler om den døve læreren Nicholas Quinn som blir funnet død. Det tar ikke lang tid før Morse (kanskje litt lengre tid for Lewis) at morderen befinner seg blant hans kollegaer.

The Silent World of Nicholas Quinn er en helt annen bok enn førstnevnte. Den er mer et «lukket rom» mysterium. Den er ikke like knivskarp som Last Seen Wearing, men fortsatt noe av det beste i sin sjanger. Morse er som Poirot i en av de siste kapitlene, bare mindre innlysende. Dexter kan være krevende å lese, han gir ikke alltid oss leserne svaret. Morse kan gi litt blaffen og da er det ingen som opplyser oss lesere heller!

I Dexter sine romaner om Morse handler det om detaljer, detaljer, detaljer. Både for meg som leser, men også for Morse og Lewis. Lewis er forøvrig (enda?) bare en perifer karakter, han er litt Hastings bortsett fra at han (heldigvis) ikke driver og forelsker seg i feil personer.

I Last Seen Wearing blir vi litt mer kjent med Morse.Han er en finurlig karakter. Han er skarp, naturligvis – og han evner å tenke utenfor boksen. Samtidig kan han være ufin, han er mottagelig for sjarm og han elsker små og store dilemma. I et kapitlene bruker han utrolig mye tid på å vurdere om han skal kjøpe seg Sunday Time eller News of the World.

It was the regular hebdomadal debate which paralleled the struggle in the Morse’ charachter between the Coarse and the Cultured. Sometimes he bough one; sometimes he bought the other. Today he bought both.

Humoren er der, absolutt. Men ikke påtagende og tidvis subtil. Språket er presist, det er nesten som jeg vil kalle det perfekt. Jeg er veldig glad jeg har ti uleste bøker om Morse i bokhylla. For deg som ikke leser engelsk så virker det som de aller fleste er oversatt til norsk, men at man kanskje må ut på skattejakt på antikvariater for å finne de første.
———-
Bøkene har jeg kjøpt selv.

Reklame

9 tanker på “Colin Dexter og hans romaner om Morse – kan det bli bedre?

  1. Eg har så lyst til å lese Morse-romanene, men så var det tiden da. Viss eg ikkje greier det på denne siden av jul, så blir det eit mål i 2013. Dine omtaler inspirerer, Karin!

  2. For meg er det nesten som å møte igjen en gammel venn hver gang jeg finner frem en ny bok om Morse. Jeg har vel lest syv eller åtte av de tretten, men noen har jeg ikke lest siden jeg var 17-18, så de kan jeg fint finne frem igjen. Last Seen Wearing er en av de jeg ikke har lest, men Nicholas Quinn omtalte jeg på bloggen for et par år siden (og kommenterte også der, så jeg nå, dette med følelsen av å treffe en gammel venn – den følelsen har nok vært der siden mitt første Oxford-besøk).

    Last Seen Wearing blir sikkert min neste Morse. Service of all the Dead er den eneste som har skuffet litt, mens de senere bøkene i serien er strålende alle sammen (de jeg har lest).

    • Det lover bra. Jeg antar at alle forfattere må skuffe inni mellom, men jeg tenker at Dexter vil egentlig aldri ha skrevet en dårlig roman. Det er veldig fint å lese på en ny krimserie. Jeg funderer litt på å lese noen av bøkene på norsk bare før å se hvordan de er oversatt. Morselskapet har ikke helt blitt en gammel venn enda, men jeg skjønner hva du mener fordi jeg har andre karakterer som jeg ser på som gode venner!

  3. Jeg har sett Morse på TV, men ikke lest om ham. Så godt som jeg liker TV programmene burde jeg virkelig gjøre det! Takk for at du minnet meg om det!

  4. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2012 – beste, værste og litt til…. | Hysj! Lesing pågår

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s