Forræderens emblem – spenning fra Spania

Grønt er egentlig en undervurdert farge, ikke sant?

En spansk kaptein og hans skip blir i 1940 utsatt for det de kaller dummevelteren, en brutal storm som kommer overraskende på i Gibraltarstredet. Mens kapteinen holder på å redde skuta dukker det opp en liten båt med noen tyskere, de blir reddet og kapteinen setter de av i nærheten av Portugal. Som takk får han et emblem. Etter krigen blir kapteinen bokhandler og hans sønn tar over butikken etter hvert. Ved en tilfeldighet viser sønnen frem dette emblemet til en forfatter og sønnen får en får en forrykende historie fortalt.

Historien starter i München i 1919. 1. verdenskrig er over og Paul og hans bor fortsatt hjemme hos hans onkel og tante. Moren tjener som hushjelp hos onkelen som er pengelens baron. Hans yngste barn, Jürgen er ikke spesielt glad i sin fetter. Han bruker enhver anledning til å terrorisere han. Etter at husets eldste sønn kommer med overraskende nyheter om Paul sin far blir han og moren satt på gaten. Det eneste han har med seg er et godt hode og en drøm om jenta Alys som han kun har møtt en gang.

Jeg har lest Juan Gomez-Jurado tidligere og likte det jeg leste. Forræderens emblem er nok en spennende bok fra denne spanske forfatteren. Historien foregår for det meste i et Tyskland som er på sammenbruddets rand etter 1. verdenskrig, krigen som skulle stoppe alle kriger. I et land preget av inflasjon og en nytt voksende partiapparat må Paul overleve. Han vil for enhver pris finne sannheten om sin far.

Historien er veldig enkel, ikke særlig troverdig, har ingen store overraskelser, selv den tvisten man alltid vet skal komme – kommer. Likevel er den spennende fordi man leser en forfatter som ikke tror på klisjer når det kommer til slutten. Boken er uvanlig lettlest, nesten så jeg tenker at denne enkelt kan leses av ungdommer. Jeg ville ha elsket denne som 13-åring, 20 år senere klarer jeg også fint å kose meg over røverhistorier. Røverhistorier er kanskje ikke helt riktig ord, deler av denne historien har faktisk hendt, men forfatteren har naturligvis spunnet videre på en ganske enkel anekdote han fikk servert ved en anledning.

I en såpass enkel historien klarer også forfatteren å tegne gode bilder av blant annet Paul sin sammensatte karakter. Selv om jeg strengt tatt «heier» på Paul så har han også sine mørke sider, her er det ikke bare glansbilder og det gir karakterdybde.

Hipp,hipp for spansk spenning!
——-
Boka er kjøpt selv. På ekstremsalg. På Storo – liker den Tanumbutikken der!

Reklame

7 tanker på “Forræderens emblem – spenning fra Spania

 1. Flott anmeldelse:) Denne fikk jeg lyst å lese, hørtes spennende ut og likte den at den også var lettlest:) Holder meg til lettleste bøker for tiden:) Ha en flott dag!:)

 2. En fin omtale! Denne boken ble jeg nysgjerrig på! Når du sier at den kunne blitt lest av en 13-åring; betyr det at boken er en ungdomsbok eller en voksenbok?
  Jeg setter den på TBR lisen til å nytes senere 🙂 Takk for tips!

  • Det er en voksenbok.

   Jeg bare stilte meg selv dette spørsmålet da jeg leste boken i og med at den var relativ enkel og lettlest. Kanskje ikke egnet for 13-åringer, selv om jeg ville ha likt den, det handler vel litt om hvor man befinner seg på leseskalaen. Jeg bare tenker at på norsk er det vanskelig å finne bøker som tilsvarer young adult- sjangeren. Uansett så er det noen scener der som nok ikke er for 13-åringer, men som sikkert ikke er verre enn noe de ser eller leser andre steder.

   • Det er vanskelig å finne YA på norsk. Så noen ganger er det fint å få tips om bøker som kan anbefales for den aldersgruppen 🙂

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s