Vi må jo snakke om det – om bøker og barnehage

Som foreldre blir man oppfordret til å snakke med barnet. Om alt – hele tiden. Det er fint. Og Viktig. Å snakke sammen. Når man henter barnet etter en dag i barnehagen vil man jo gjerne snakke om hvordan dagen har vært. En 1-åring har kanskje et ordforråd som består av «nei», «mamma» og «pappa» og kanskje «ja» om man er heldig. En 2-åring har kansje avansert og sier «krokodille», «båten» og «is», men er fortsatt langt unna noen anekdoter.

Det er (nesten) sant! Her er hele verden beskrevet!

Hva gjør man da? Jo man tyr til bøker, og spesielt bøker med situasjoner som er gjenkjennelig. Verden i ord og bilder av Ole Könnecke har jeg nevnt før, det er en pekebok for de aller minste. Her kan man peke på paprika, babyseng, kopper og meloner. I motsetning til en del andre pekebøker så er tegnene svært reelle.

Beklager elendig kvalitet på bilde.

I denne pekeboken så har det også blitt tegnet inn situasjoner (uff, det høres negativt ut, men det er ikk ment slik!). Det er med andre ord en bok som fungerer på flere plan, vi kan peke på paprika, men vi kan også snakke om bamsen som har mistet smokken sin på gulvet. Så kan spørsmålet om hva dere gjorde i barnehagen i dag bli besvart med å peke på sklien eller bøtten eller spaden.

Fargerikt fra barnehagen!

I det siste har vi gått til innkjøp av boken Barnehageboka mi av Kari Grossmann, en bok som er velkjent for mange av jeg inntrykk av. Her møter vi Snippen barnehage med alle barna der og vi følger de fra når får plass og gjennom et helt barnehageår. Jeg liker veldig godt denne boka, den har en del situasjoner som man kjenner seg igjen i, i tillegg til at illustrasjonene er tydelige og fargerike. For min 2-åring derimot blir denne boka fort for mye, det skjer så mye på bildene og selv om hun kjenner igjen situasjonene så blir det mest peking på bøtter og spader. Uansett, det er en bok vi nok kommer til å bruke mye i årene fremover.

Kjenner du billedbøker eller barnebøker som handler om barnehagelivet?
——-
Begge bøkene er kjøpt selv.

3 tanker på “Vi må jo snakke om det – om bøker og barnehage

 1. Så flott innlegg:) likte den øverste boken, for den har jeg ikke sett i tidligere, må noteres ned:) «Barnehage boka mi» er jo nesten en klassiker, hehe. Mange som liker den, men det har faktisk skjedd også at noen barn ikke har likt den så godt når de har funnet at visse ting ikke stemmer med virkeligheten i forhold til boken. Husker ikke akkurat hva det var, men det kan jo skje, hehe:) Ihvertfall med observante barn:)

  Har noen andre tips: «Jeg er ikke klar» av Jonathan Allen. Husker ikke helt historien men var om en ugle som skulle begynne i barnehagen. Er en av de nyere bøkene om temaet og har veldig fine bilder. «Emmas første dag i barnehagen» og «Emmas i barnehagen» av Gunilla Wolde. Selv husker jeg best «Emma går til tannlegen» får den har jeg brukt litt i barnehagen, særlig iforhold til de som skulle til tannlegen for første gangen, kjempefin bok. Husker barnehagebøkene var gode også:) «Petra begynner i barnehaven» av Tor Åge Brinsværd er også veldig fin, går mye på følelsene om å være ny i barnehagen, spenning, litt skummelt osv.:) «Lillesøster går i barnehagen «av Kari Grossmann er også fin, tar for seg mest påkledning hvis jeg husker riktig. Noe som kan kanskje være et problem i hverdagen før barnehagestarten:)

  • Takk for mange fine tips og lang kommentar. Jeg har allerede sjekket opp noen av de titlene du nevner så jeg tror de kommer til å finne veien hjem hit om ikke så altfor lenge.

   Jeg skrev faktisk først at Grossmann sin bok nesten var en klassiker så endret jeg det etterpå, men det var litt moro å lese at du skrev akkurat det du tenkte. Det er bok med mange detaljer så jeg kan forstå at mange barn synes at den barnehagen ikke ligner, det virker i alle fall litt mer «kaotisk» der enn i de (få) barnehagene jeg har vært inni. Samtidig så er det alle de små detaljene som gjør den veldig fin!

   • Hehe, mange som kjenner til den og kjøper den når barna skal begynne i barnehagen, så synes det er nesten en klassiker:) Kjekt å ha bøker som de kan skjenne seg igjen i, så liker at det finnes noen gode bøker der ute om temaet barnehage:) Liker også at den er detaljert, mange barn elsker jo slike bøker. De vil jo se i de bøkene om og om igjen for de oppdager nye ting hele tiden også er det jo mye fint å ta tak i å snakke om:)

    Herlig du har skaffet flere bøker, alltid kjekt å ha og de angriper jo barnehagelivet på litt forskjellige måter:) Kos dere med bøkene!:)

    Ønsker deg en flott kveld:)

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s