Første spørsmål av David Nicholls

På et tidspunkt vil jeg gjerne få en original ide. Og jeg vil gjerne bli likt, eller kanskje til og med elsket, men det får tiden vise. Og når det gjeldrer jobb, er jeg ikke helt sikker på hva jeg vil ennå, men noe jeg ikke forakter og som ikke gjør meg syk, og det betyr at jeg ikke har lyest til å bekymre meg for penger hele tiden. Og alt dette skal en universitetsutdannelse gi meg.


Brian Jackson er klar. Klar for starten på sitt nye liv, på universitet. Hvor han planer om å elske med verdensvante kvinner, både med og uten lys på, og lese tjukke, gamle bøker. Utrustet med pågangsmot og en klønete selvsikkerhet, og fra et miljø hvor de som har muligheten og velger å studerere blir sett på som litt rare.

Spørsmål: Hva er det en kvinne egentlig ser i mann?
Svar: Svært gode allmennkunnskaper.

Første spørsmål er David Nicholls sin debutroman. David Nicholls ble for et par år siden kjent for romanen One Day, som jeg likte svært godt. Første spørsmål er i samme sjanger.

Vi er på midten av 80-tallet i England, og dertil referanser til politikk og musikk spesielt. Studenten Brian er dog ganske tidløs, han er en en karakter som alle kjenner. Og kanskje kjenner seg litt igjen i. Porsjonvis håper jeg.Klumsete begir han seg på vei, vi kan le med ham på veien, men samtidig så har den litt av den sårheten som i One Day. David Nicholls gjør det tydeligvis aldri enkelt for sine karakterer. Brian er opptatt av kunnskap, eller kanskje mer presist informasjon. Som ung så han på Universitetsspørrelekene på TV sammen med sin far. Nå er faren død, men Brian gjør sitt for å representere sitt universitet.

Som sommerunderholdninger er dette perfekt lektyre, lettlest, samtidig som den skaper litt motstand med referanser til kultur og ikke minst beskrivelsen av klassesamfunnet i England.

Jeg avslutter med Brian, student i engelsk litteratur, sine funderinger over litteratur:

Det slår meg at boklesing kan deles inn i seks perioder. Det første er bildebøker, så 2) bøker med flere illustrasjoner enn ord, så 3) bøker med flere ord enn illustrasjoner, så 4) bøker uten illustrasjoner, kanskje bare et kart eller slektstre, men med masse dialog, så 5) bøker med lange avsnitt og nesten ingen dialog, så 6) bøker uten dialog, ingen handling, bare fantastisk lange avsnitt og fotnoter og bibliografi og etterord og veldig, veldlig liten skrift.

PS! Jeg besøker familie på fine Vestlandet i to uker så det blir sporadisk oppdatering fremover.
——-
Boka er kjøpt selv.

Reklame

13 tanker på “Første spørsmål av David Nicholls

  1. Jeg skriver på en bok hvor handlingen foregår i London i 1985 blant lærere og kunstnere – dette høres ut til å være midt i blinken for meg – i tillegg høres den forykende morsom ut – takk for tips :-)) Ellen!

  2. Haha! Svært gode allmennkunnskaper er NØYAKTIG det jeg ser etter i en mann! Jeg føler meg truffet. Denne boken inneholder sannsynligvis svaret på alt jeg trenger å vite om livet:-)

    • He he, det var en grunn til at jeg nesten gikk rett i bokhandelen etter å ha lest om denne boka. For deg som har studert litteratur så antar jeg at boken vil være enda mer gjennkjennelig:-)

  3. God tur til Vestlandet!
    Jeg noterer meg at denne høres morsommere ut enn One Day, no mention av kleenex, men jeg tror uansett jeg ikke tør lese flere bøker av mannen. Og Silje – David er ikke det samme som Nick – NIck er morsom og skallet, David er trist – men merk at jeg bare har lest ei eneste bok av sistenevnte.

    • Tja, dette er ikke en kleenex-bok, synes nå jeg. Den er sår til tider og Nicholls kan være litt slem med sine karakterer, men jeg merka at jeg savnet den store kjærlighetshistorien her. Slik sett er denne kanskje mer realistisk også.

  4. Tilbaketråkk: Tid for Mammut! | Hysj! Lesing pågår

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s