En leser søker hjelp – liste med klassisk, nordisk barnelitteratur skal lages

Jeg har ei lita stund nå lest klassisk barnelitteratur. Det vil si, jeg har tatt utgangspunkt i anglo-amerikansk liste jeg fant på wikipedia. Streng tatt har den innslag fra andre europeiske land, som Tyskland og Finland, men jeg ønsker nå å lage min egen liste her på bloggen med nordisk barnelitteratur.

Med barnelitteratur inngår også ungdomslitteratur, og bøkene skal være fra et av de nordiske landene. Om de er på finsk, islandsk eller samisk er det fint om de er oversatt til svensk, norsk, dansk eller engelsk.

Så kjære bokelsker, hva slags nordisk barnelitteratur utgitt fra før 1990 bør være med på en slik liste?

Reklame

15 tanker på “En leser søker hjelp – liste med klassisk, nordisk barnelitteratur skal lages

  1. Jeg er egentlig litt blank på barne- og ungdomsbøker fra 90-tallet (til tross for at jeg selv var ungdom da). Jeg regner med at du spør om det fordi du har nok fra før 90-tallet.
    Noen forslag har jeg likevel, men mest fra 2000-tallet:
    Unni Lindell – Annas barn (ny tittel 2005: Anna+Didrik=sant) (1992)
    Maria Parr: Tonje Glimmerdal (2009)
    Kurt-bøkene til Erlend Loe (2000-)
    Ingenting av Janne Teller (2005, omstridt utgivelse i Danmark, men nå er den visst brukt mye i skolen)
    Terje Fretheim: Ingen ild tenner stjernene (2008, sterk bok om bla incest som også vakte noen reaksjoner pga en beskrivelser av et overgrep)

    Forfattere jeg ikke har lest, men bitt meg merke i:
    Gro Dahle: Snill og Sinna mann, illustrerte bøker om alvorlige tema som vold i hjemmet (Svein Nyhus har illustrert dem)
    Mikael Niemi: Populærmusikk fra Vittula kan vel allerede kalles en klassiker og hans siste bok Bomb dem har jeg hørt mye bra om.
    Sigbjørn Mostue med fantasyserien Alvetegnet, Jon Ewo, Harald Rosenløw Eeg

    Det er jo vanvittig mye å ta av både innenfor barnebøker og ungdomsbøker. Det er gjerne interessant å ha med noen bøker som har gjort seg bemerket ved å provosere på en eller annen måte. Ofte viser det seg jo at voksne reagerer mye sterkere på innholdet i en del bøker enn barna eller ungdommen gjør.

    I ungdomsboksjangeren som jeg har fulgt mest de siste årene har trenden vært menneskeliggjøring av monstre (vampyrer, varulver osv) og dystopia hvis det er interessant å ha med bøker i prosjektet på grunnlag av det. Norge henger litt etter her, men noen bøker har det jo kommet om vampyrer og innen dystopier. Det kom en bok i fjor som het Høsten av Jan Henrik Nielsen som er veldig god. Kanksje noen andre har forslag her. Gleder meg til å følge prosjektet ditt. Kanskje jeg henger meg på noen bøker:-)

    • Hei Silje!

      Takk for mange gode forslag!

      Jeg hadde naturligvis skrevet feil her, det skulle være bøker FØR 1990! Men, jeg ble veldig inspirert av mye av det du skriver så det var supert med så mange forslag.

      • Ah, ja da ville jeg hatt med Maria Gripe, Anne Cath. Vestly, og for min del har jeg vokst opp med Guttene i Markegaten av Stig Holmås, han har også en serie om indianere og Gunnar Staalesen sine om Vikingskatten.

      • Stig Holmås er et nytt navn for meg, spennende. Jeg er enig i at Gunnar Staalesen sin trilogi om Vikingskatten er veldig bra, jeg leste den for to år siden tror jeg, likte den veldig godt.

  2. Høres spennende ut. Jeg har gravd frem noen av mine favoritter fra da jeg var barn.
    Zinken Hopp: Trollkrittet
    Maria Gripe: Agnes Cecilia og Tordivelen flyr i skumringen
    Finn Havrevold: Marens lille ugle (alldeles fantastisk)
    Frithjof Sælen: Snorre Sel
    H.C.Andersen: Snødronningen og Nattergalen var mine favoritter.
    Andre Bjerkes Morovers
    Gunnel Linde: Den hvite stenen.
    Et lite, men godt utvalg!

    • Her er det også noen nye navn, veldig bra. Det er ikke så lenge siden jeg hørte om Den hvite stenen, det var noen som snakket om den. Jeg har hverken lest boka eller sett serien som den er basert på, men skjønner at det må jeg snart:-) Sælen og Havrevold er nye navnt, mens Gripe var også en favoritt for meg.

  3. Noen som har lest den serien om Elvis (var det Karlsson)? Jeg leste den som barn og husker den som trist og melankolsk, dvs da ga de meg bare en rar følelse og jeg ble trist. Tror de er svenske, mora elsker elvis og danser med støvsugeren og faren er mer eller mindre fraværende. Og når jeg tenker på Elvis husker jeg også Hugo og Josefine, Tamar og Trine (muligens ikke nordisk) og Britta og Silver (som garantert ikke er nordisk men som jeg nesten tok med meg 3 bind hjem av fordi de ga dem bort på biblioteket)

    Barskinger på Brånåsen får et eget avsnitt!

    • Jeg husker ingen Elvis men nå ble jeg nysgjerrig, kanskje noen andre gjør det. Utrolig forøvrig, hva man ofte assosierer med noen bøker og hvordan minner kommer tilbake. Har tilbragt dagen i Barnas bokby (Lilleputthammer) og det var en stor nostalgitur!

      • Jeg overkom latskapen, tydde til google og fikk bakoversveis da jeg lærte at bøkene om Elvis Karlsson faktisk er Maria Gripe. Der kan du se, det var vel en grunn til at de hadde satt seg fast i hjernebarken.

        Og ikke bare det – når jeg i neste omgang også prøver meg på Hugo og Josefine, var finner jeg da?? – Jo MARIA GRIPE. Ting tyder altså på at jeg bare leste Maria Gripe i min barndom, all takk (og/eller skyld) rettes til min tante – bibliotekaren.

        (sånn i fall at også Tamara og Trine er Maria Gripe nekter jeg å google)
        , men den boka jeg elsket høyere enn alt annet, da jeg var enda mindre var Lille Toben (får en hest).

      • Oi, Maria Gripe altså, det visste jeg ikke. Jeg likte veldig godt de jentete bøkene med gamle herregårder og personer kledd i hvitt og skygger og det hele, men aner ikke hva mer hun har skrevet. Bortsett fra tordivelen da, som tydeligvis har skremt alle bortsett fra meg som ikke har lest eller hørt det. Av og til forøvrig, har jeg funnet ut at å google barndomsfavoritter, serier som bøker som sanger m.m. kan både være litt morsomt, men kan også ta vekk litt av glansen vekk….

  4. Svenske Peter Pohl begynte å utgi ungdomsbøker på åttitallet. Jeg har lest Vi kaller ham Anna fra 1987, en grusom og god bok om mobbing.

    Kari Bøges første ungdomsroman, Speilet fanger, ble utgitt i 1986. Jeg har ikke lest den, men hun skrev om boken i siste nummeret av tidsskriftet og jeg synes den virker god.

    Evi Bøgenæs’ ungpikebøker regnes vel som klassikere. For ikke å snakke om Torbjørn Egner.

    Gleder meg til komplett liste!

    • Pool må med på listne ja, har lest en annen bok av han. Bøges var også vitkig for meg som ungdom, husker flere av bøkene hennes nå når jeg tenker jeg om.

      Bøgenes hadde jeg flere av i bokhylla, hun likte jeg godt. Spesielt noen fra krigen, om en jente som het Tove (tror jeg). Men favoritten min var definitivt en som heter Til deg, din kjæreste, eller noe sånt. Åh, det var en ypperlig kjørlighetsroman.

      Egner er selvsagt, naturrligvis!

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s