«Sommerhus med svømmebasseng» Ja takk til mer litteratur fra Nederland

I fjor på denne tiden ble jeg tatt med storm av Herman Koch og hans roman Middagen. Leseopplevelsen var nesten rystende og et år etter er det en roman som sitter i. Under huden.

Årets oversettelse fra nederlenderen heter Sommerhus med svømmebasseng. Historien fortelles av Marc Scholler. Scholler er lege, har en blomstrende praksis som for det meste består av pasienter som lever et friere liv enn de som jobber fra åtte til fire. Han er gift og har to barn sammen med sine kone. To døtre, vakre de også, som sin far og sin mor.

Selv om herr og fru Scholler ikke er noen sosiale dyr, så takker de ja til en teaterpremiere. Hovedrolleinnehaveren er Ralph Meier, en av Scholler sine pasienter. Meier er en kjent skuespiller, med en enorm tiltrekningskraft og ikke minst for Scholler, en vakker kone.

Herr og fru Meier har to barn, gutter, på alder med Schollers sine døtre. Barna kommer godt overens og familien Scholler blir invitert til å stikke innom sommerhuset som Meierfamilien skal leie. Marc Scholler og familien havner tilslutt der, i et telt ute i hagen. Barna koser seg og Marc Scholler er mest opptatt av å få nærkontakt med Meiers kone, men så skjer det som man ikke vil skal skje.

Sommerhus med svømmebasseng er annerledes enn Middagen. Den har ikke samme edgen, men klarer likevel å gjøre meg veldig oppmerksom. Det er forøvrig en bok man ikke bør lese om man ikke er konsentrert, små detaljer gjør boken særdeles lesbar.

Koch setter ikke bare krav til at leserne er oppmerksomme på detaljer, han hopper frem og tilbake i tid også. Dette gjøres uten varsel og kan være en anelse forstyrrende, men jeg liker det at forfatteren ikke gir meg alt i fanget. Hurra for forfattere som ikke nedvurderer leserne sine sier nå jeg.

Middagen er en bok man kanskje leser bare en gang, det er overaskelsmomenten som er høydepunktet. Sommerhus med svømmebasseng kan leses flere ganger, jeg får lyst til å lese den igjen med en gang. Var det noe jeg gikk glipp av?

Marc Scholler er en til tider ufyselig mann og kanskje først og fremst lege, men han er også far og ektemann. Gjennom hans øyne kan vi le av mange tendenser som finnes i vårt samfunn, ja, egentlig ler vi av alle andre sammen med Marc. Han har funnet sin måte å holde sitt liv i likevekt på, men så blir han vippet av pinnen og da er det desto vanskeligere å holde balansen.

What goes around comes around.

Hvilken rett har Marc Scholler, eller du eller meg, til å bestemme over andres liv? Andres skjebne, hva slags innflytelse skal vi som enkeltmennesker ha over andre?

Solgunn har også skrevet om boka.
——
Omtalen er basert på et leseeksemplar fra forlaget (Pax).

12 tanker på “«Sommerhus med svømmebasseng» Ja takk til mer litteratur fra Nederland

 1. Denne står på lista mi – som lydbok. Jeg har trua på at jeg vil like den bedre enn Middagen, ihvertfall høres det sånn ut, med utgangspunkt i omtalen din. Lurer på om de nå tar en Paasilinna på Koch og begynner å pøse ut bøker han skrev på 80/90 tallet?
  Ok, må bestille lydboka asap. (og bitterblue) (og insurgent) (og siste brotherhood).

  • Tror den fungerer bra på lydbok:-) Jeg liker bøkene til Koch, synes han har en fin motvekt til mange av de mer dramaromanene som man finner overalt i butikken i disse tider (ingenting gærnt med dramaromaner, altså, men variasjon er stikkordet). Denne boka er visst ny, slik som jeg har forstått det. Kanskje de kommer med flere bøker etter hvert. Eller så må det jo være flere forfattere i Nederland som kan oversettes? Kjenner at jeg er litt nysgjerrig på nederlandske forfattere, kjenner knapt noen navn…

   • Kock er vel den eneste nederlender jeg har lest. Blir nesten skamfull når jeg tenker på hvor blank jeg er på mange europeiske land. Liechtenstein feks. eller Luxenbourg – tror heller ikke jeg har lest noe fra Portugal.
    Noe må gjøres!

   • Tror ikke jeg har lest noe fra Luxembourg selv, Belgia, ja, men ikke så mange. Portugal aner jeg ikke, jeg har prøvd meg på Saramago, men uten særlig hell, så jeg er usikker på om jeg i det hele tatt kan sette et kryss på Portugal. Og om man nevner videre – hva med Sveits, Østerrike, Romania, Albania??? Sukk, det er egentlig altfor mye anglo-amerikansk….

 2. Vet du hva, jeg drømte faktisk om Middagen og dette innlegget i natt. Noe så sprøtt. Jeg tror det skyldes at jeg får Middagen i posten snart (merkelig formulering) og er spent på hva denne overraskelsen er for noe. «Nesten rystende» lover godt, sånne bøker liker jeg. Jeg kommer forresten heller ikke på bøker jeg har lest fra Sveits, Østerrike, Portugal, osv, osv. Der må jeg skjerpe meg.

  • Middagen er bra, men jeg tror nok den er best når man ikke vet at man blir overrasket.. Sommerhus med svømmebasseng er mer samfunnskritisk, man kan humre litt ofte fordi alle får gjennomgå, slikt sett er det en bedre bok. Uansett så er det annerledes romaner som betyr variasjon i lesingen:-)

 3. Kjempegod anmeldelse:) Har ikke lest noe av denne karen, men du gjorde meg meget nysgjerrig på denne forfatteren, så han er notert:) Ha en flott dag:)

 4. Jeg er en av de få som ikke har lest middagen ennå, men det blir nok neste gang jeg ser den på biblioteket. Om ikke annet så fordi jeg er så spent på dette overaskelesemomentet alle snakker om.

  Kom hjem fra mini-ferie i dag, til bokpremie i posten. Herlig! Jeg kan allerede gå god for kaffen og Graceling (perfekt bok å lese ved siden av oppgaveskriving). Indianerboka har jeg hatt lyst til å lese siden jeg leste omtalen min – så der har jeg noe å glede meg til. Den litterære salongen TRENGER jeg nok å lese, med mine kvinnehatende tendenser – om jeg gleder meg er en annen sak 🙂

  • Så bra at den har kommet frem:-) Jeg vil tro at Graceling er kjempebra lektyre når man sliter med bacheloroppgave, leste innlegget ditt tidligere i dag. Indianerboka er også ganske lettlest, men har nok en annen dybde likevel. Den er veldig fin. Du er ikke forpliktet til å lese noen av de altså, men om du skulle lese Litterær salong så hadde det vært moro å høre hva du synes, helt ærlig!

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s