The Girl Who Fell From the Sky – intenst drama fra Simon Mawer

2. verdenskrig. Den franske motstandsbevegelsen. Ung, kvinnelig spion som operer på nyslått tysk mark. Kjærlighetshistorier, både i nåtid og fortid.

Simon Mawer fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Glassrommet eller The Glass Room. The Girl Who Fell From the Sky er årets bok fra denne forfatteren, min første.

Marian Sutros bakgrunn gjør at hun blir vervet til SOE, britenes hemmelige etterretningstjeneste under 2. verdenskrig. Halvt fransk og halvt britisk, flytende fransk, ung og vakker. Etter opplæringen befinner Marion seg på et fly på vei til Frankrike, hun skal ned og bak tyskernes sine linjer.

The Girl Who Fell From the Sky baserer seg på virklige historier, SOE plasserte mange spioner i den tyskokkuperte delen av Frankrike. Også kvinner ble brukt, det var enklere for disse å komme seg ubemerket rundt. De ble for det meste mottatt av den franske motstandsbevegelsen som hadde store, men sårbare nettverk rundt hele landet.

Historien om Marian er derfor ikke unik, det er slutten man sitter og venter på. For meg ville slutten være bestemmende. Mine opplevelser under lesingen var ambivalente, tidvis var jeg veldig imponert, periodevis kjedet jeg meg.

Utfordringen min var at historien ble litt for overfladisk. Marians følelser blir beskrevet, hennes frykt, nervøsitet, rådsnarhet. Men jeg klarte ikke helt å fange det opp, det blir ikke levende nok. Forfatteren klarer med andre ord ikke å lage en helt realistisk historie, noen tilfeldigheter her og der gjør den svakere.

Marians reise skjer på to plan. Hennes reise i det franske landskapet, som spion for britene og ikke minst, hennes private lille reise. Fra det å ha dagene styrt av nonner på sin skole til å være en ung, nysgjerrig kvinne på sin egen seksualitet. Jeg likte den spiondelen best og romanen er absolutt på det beste når Marian må bruke hodet for å komme seg unna tyskerne.

Slutten gjør at jeg faller ned på at det er en god bok. Forfatteren overrasker, han tør og det liker jeg. Som lydbok fungerte boken ypperlig,  lest av Anna Bentinck.
——–
Lydboken er kjøpt selv.

Reklame

2 tanker på “The Girl Who Fell From the Sky – intenst drama fra Simon Mawer

    • Jeg hører på The Glass Room som lydbok nå. Jeg er meget begeistret. The Girl Who Fell From the Sky er annerledes, men likefult en fin opplevelse. Jeg er spent på å høre hva du tenker om den i papirformat.

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s