Den tapte byen Z – spennende til alt faller sammen

I 1925 drar Fawcett på sin siste oppdagelsesferd. Sammen med sin sønn og hans gode venn har Fawcett fått i stand en siste ferd for å finne den tapte byen Z. I mange, mange år har Fawcett vært besatt av å finne denne ukjente byen, dypt inne i jungelen vi alle kjenner ved navnet Amazonas.

Fawcett og hans følge kommer aldri tilbake. Selv om hans kone aldri gir opp håpet om at han kommer tilbake, blir det etter hvert klart for alle at hans liv gikk tapt i jakten etter den tapte byen.

Mange eventyrer, hobby-reisende, historikere og arkeologer har i etterkant prøvd å finne ut hva som skjedde med Fawcett, og ikke minst å finne spor etter byen. For mange har det blitt deres siste reise. Journalisten David Grann blir også besatt av tanken på å finne ut hva som har skjedd og bestemmer seg for å dra på sin egen lille ekspedisjon til Amazonas for å finne ut hva som skjedde med Fawcett.

Dokumentaren Den tapte byen Z er todelt. I størstedelen av dokumentaren blir vi kjent med Fawcett, en britisk eventyrer. Grann bruker mye tid på Fawcett sitt liv og det liker jeg. Det er noe romantisk med disse eventyrere som satte sitt liv på spill, uten gigantisk satelitt-telefoner eller småkamera. Historien er også nødvendig for å forstå hvorfor Fawcett var så innstilt på finne denne tapte byen. Parallellt med Fawcetts historie blir vi kjent med Grann og hans tanker rundt hva som skjedde med Fawcett. Han bestemmer seg for å selv prøve finne ut hva som har skjedd ved å gå i Fawcett sine fotspor. Han gjør sine undersøkelser før han drar ut i Amazonas. Denne delen er interessant så lenge den fokuserer på å undersøke Fawcett sine reiseruter og hans beviser. Selve Granns historie synes jeg faller gjennom og blir pliktlesing.

Labben har skrevet en utførlig omtale av den engelske boken som du finner her. Hun synes slutten var for kjapp og at den godt kunne ha vært lengre. Det er jeg enig i, samtidig som jeg synes at slutten var merkelig. For meg ble det litt sånn *mega-spoiler-advarsel*, hei, jeg drar ut i Amazonas og finner en forsker som jeg tidligere har snakket med på telefonen og som har funnet noen interessante funn. Derfor blir det en litt meningsløs slutt på dokumentaren, samtidig som historien er interessant og vi kunne gjerne ha fått vite mer.

Alt i alt var dette en god bok, spennende og lærerik.
——
Boken er kjøpt selv.

Reklame

2 tanker på “Den tapte byen Z – spennende til alt faller sammen

  1. Jeg har lest om denne boken og lurt på om jeg skulle lese den. Men jeg blir litt usikker etter å ha lest omtalen din. Det høres ikke ut som boken har en tilfredstillende slutt (?), Det var en fin omtale du har skrevet! Ha en riktig fin dag!

    • Jeg vil likevel anbefale deg å lese slutten, det er bare at jeg ble litt satt (og følte meg nesten litt lurt), men likevel synes jeg boken er verd å lese. Spesielt om man liker å lese om eventyrer fra en forsvunnen tid, det er faktisk også noen litterære referanser som der også som vil glede en lesehest:-)

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s