Norsk fantasy

I min bloggpause kom jeg over en norsk fantasyserie fra slutten av 80-tallet. Serien er skrevet av Ingar Knudtsen, en forfatter fra Nordmøre som jeg aldri har hørt om. Shame on me, fordi Knudtsen klarte med Amasone-serien sin å finne den lesegleden som forsvant utpå nyåret i 2012.

Serien består også av to frittgående romaner; Amasoner og Gudinnas døtre. Sistnevnte hadde de ikke på biblioteket, så det ble med den orginale serien.

Wikipedia kategoriserer serien som feministisk historisk fantasi og jeg er ikke helt uenig med i det. Vi møter kvinnelige krigere, medisinere (her skulle jeg til å skrive medisinmenn) og geistlige. Vi møter et kvinnesamfunn, hvor kvinner jakter og bestemmer. Bare de som gir liv kan ta liv. Vi møter kvinner som har mistet dette kvinnesamfunnet og som nå kjemper for det og kvinner som rømmer fra slavesamfunn til disse kvinnesamfunnene.

Våpensøstrene, Rød måne og Løvinnens sjel er tre lettleste bøker. Historiene er gode og man blir ganske fort slukt inn i de. Jeg kan godt forstå at disse bøkene skapte en viss grad av furore da de kom ut, å snu samfunnet opp ned får frem strukturer som ikke kommer så godt frem ellers.

Samtidig som jeg koste meg med lesingen, de tre bøkene ble slukt i løpet i helg, var det to tanker som dukket opp i dukket mitt. Jeg er utrolig stedsbunden. Jeg ble fasinert over hvordan noen kan forlate sitt hjemsted og vite at man kanskje aldri kommer tilbake til hverken stedet eller menneskene. Hvor skal man adressere posten sin? De kvinnelige hovedpersonene i trilogien levde i en tid lenge for Postens sin funksjonalitet for adresseendring kom på plass og magi over avstand er usikkert. Det er også interessant å se, at uansett hva slags kjønn vi er og hva slags samfunn man bor i, så er det ting man tror at det motsatte kjønnet ikke kan/klarer å gjøre.

Takk til biblioteket som skaffet meg de tre bøkene og til Elin, det var på hennes blogg jeg første gang leste om serien.

22 tanker på “Norsk fantasy

 1. Girl, am I happy! YES! Jeg danser litt for meg selv av pur glede, og det er ikke tull en gang.

  Smart trekk å starte helt på nytt, riste av seg gamle vaner og bare gjøre det som faller deg inn. Mhm, det er jammen meg deilig å ha deg tilbake.

  Løvinnens sjel-coveret har jeg garantert sett før, og har derfor nesten garantert lest boken i min spede ungdom. – Også Nordmøring, a’gett! Tøøøøøøøøft!

  • Takk:-)
   Det er fint å starte på nytt, jeg ville ikke gå tilbake til den gamle bloggen. Jeg følte meg ferdig med den. SÅ, med nye ark og tegnestifter får vi se hva som skjer…
   Smølaværing faktisk, men residerer i Baillby’n. Ukjent navn for meg, men moro å oppdage det.

 2. Fatter ikke at jeg har gått glipp av dette.
  (fatter heller ikke at alle skal over til wordpress, gruppepress!!
  er så slitsomt å klikke disse følgebekreftelsesmailene)
  En gledens dager det ihvertfall og jeg liker heller ikke å forlate hjemmet!
  Juhuuu til oppstandelsen.
  Og bloggtittelen er perfekt.

  • Siden jeg tok bloggen offentlig tidlig i dag ettermiddag har du strengt tatt ikke gått glipp av så mye:-)

   Har tenkt mye på tittlen, men endte med denne. Liker den egentlig og synes den er passende for meg.

 3. Hipp hipp! Du er tilbake!

  Disse bøkene var et av mine først møter med fantasyen. Elsket dem. Var i akkurat riktig alder til å forhøres totalt av tanken på et kvinnesamfunn (mao: ikke over gutte-lus jente-lus stadiet). Lurer på om jeg tør å lese dem igjen, med hakket mer modent blikk.

  • Jeg kan tenke meg at disse gjorde inntrykk hvis man leste de som ung, jeg hadde nok også blitt mer begeistret da. Det er noe med å lese ungdomsfavoritter på nytt igjen, da kan man bli litt skuffet….

 4. Jeg fikk også med meg denne anbefalingen til Elin, dessverre har ikke vårt bibliotek inne de tre første bøkene men de kunne skaffe dem. Akkurat nå har jeg så mye annet her at jeg må vente litt men jeg SKAL få lest denne serien. Når både du og Elin skryter sånn av serien, så er den bra PUNKTUM.

  Vårt bibliotek er jeg ganske sikker på at har de to neste bøkene inne, jeg ville nemlig ikke begynne på bok #4. Det er jo bare helt uhørt 😉 Jeg fant en novellesamling av Ingar Knudtsen som jeg lånte med meg istedenfor, leste den ut i går faktisk.

  • Når man først begynner er det greit å ha alle bøkene klar, de er lettleste og grei å lese når man er i drivet. Jeg tror kanskje jeg skal gjøre et nytt forsøk på bibliotek i henhold til fjernlån på biblioteket senere, har litt lyst å lese de neste bøkene også!

   • Måtte nesten sjekke mitt eget biblioteks nettsider igjen nå. De har inne bok tre og fire. Hvis det er aktuelt får du si i fra hvis du skal på biblioteket så kan jeg sende over navnet på vårt lokale bibliotek. Er du i Østlandsområdet så tar det ikke lange tiden før boken skulle befinne seg på ditt lokale bibliotek, om de får til et fjernlån 🙂

Kommentarer?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s